Δευτέρα 25 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ

ΣΟΦΙΑΔΗΣ ΧΡΗΣΤΟΣ
                   ΣΟΦΙΑΔΗΣ ΘΑΝΑΣΗΣ












                            












Η ΑΣΦΑΛΙΣΗ 
ΤΩΝ  ΜΟΥΣΙΚΩΝ





















Η ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΜΕ ΕΡΩΤΗΣΕΙΣ?

ΣΕΝΑΡΙΟ:
Μουσικός παίζει μουσική σε μουσικές εκδηλώσεις/παραστάσεις ξενοδοχείου. Πρόκειται για παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών.  Το ξενοδοχείο καλεί όποτε αυτό επιθυμεί τον εν λόγο μουσικό να παίξει μουσική,  ανάλογα με την πληρότητες του (δηλ. δεν υπάρχει συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα ). Η σχετική συμφωνία συνεργασίας (αμοιβή, χρόνος εργασίας κ.λ.π. είναι προφορική (δεν υπάρχει γραπτή σύμβαση)

ΕΡΩΤΗΣΗ: 1)Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει γραπτή συμφωνία?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1. Από φορολογικής άποψης, για κάθε σύμβαση μίσθωσης εργασίας ή έργου μεταξύ τραγουδιστή των κέντρων διασκέδασης, αναψυκτηρίων ή συναυλιών και οποιουδήποτε αντισυμβαλλομένου, για την άσκηση του επαγγέλματός του καταρτίζεται συμφωνητικό, το οποίο κατατίθεται από τον αντισυμβαλλόμενο του τραγουδιστή μέσα σε δέκα (10) ημέρες από τη σύνταξη του, στον προϊστάμενο της δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας που είναι αρμόδιος για τη φορολογία του. Το συμφωνητικό αυτό υποβάλλεται σε τρία (3) αντίτυπα, από τα οποία το ένα επιστρέφεται θεωρημένο σε αυτόν που τα προσκόμισε και το άλλο διαβιβάζεται στον προϊστάμενο της αρμόδιας για τη φορολογία του τραγουδιστή δημόσιας οικονομικής υπηρεσίας. Στο συμφωνητικό αυτό πρέπει να αναγράφονται ο χρόνος έναρξης και η διάρκεια της σύμβασης, ο αριθμός των εμφανίσεων του τραγουδιστή και το ποσό της αμοιβής του (Άρθρο 82, παρ. 8 Ν. 2238/94)
                                                                                                                                                                    
ΕΡΩΤΗΣΗ: 2)Μπορεί ο εν λόγω μουσικός (παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών) να αμείβεται με απόδειξη δαπανών ή πρέπει οπωσδήποτε ο εν λόγω μουσικός να κάνει έναρξη επαγγέλματος στην Δ.Ο.Υ. , να τηρεί λογιστικά βιβλία και να εκδίδει φορολογικά στοιχεία? Εάν δεν είναι δυνατόν να αμείβεται με απόδειξη δαπανών, τότε τι είδους φορολογικό στοιχείο πρέπει να εκδίδει προς το ξενοδοχείο με βάση τον νέο ΚΦΑΣ? Τιμολόγιο ή απόδειξη παροχής υπηρεσιών?  Ποίος ο συντελεστής ΦΠΑ και ποιο το ποσοστό παρακράτησης φόρου των αμοιβών του?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 2. Υποχρέωση έναρξης επαγγέλματος υπάρχει όταν ασκείται οικονομική δραστηριότητα κατά την έννοια των διατάξεων του άρθρου 4 του ΦΠΑ και τέτοια αποτελεί η δραστηριότητα του μουσικού που λαμβάνει μέρος σε διάφορες εκδηλώσεις. Συνεπώς, για την παροχή των ανεξάρτητων υπηρεσιών υφίσταται υποχρέωση υποβολής δήλωσης έναρξης επαγγέλματος. Στην περίπτωση αυτή, για τη δικαιούμενη αμοιβή ο μουσικός εκδίδει Τ.Π.Υ προς το ξενοδοχείο. 
                                 
  ΕΡΩΤΗΣΗ: 3)Εφόσον ο εν λόγω μουσικός (παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών), λόγω της ιδιότητας του ως ελεύθερος επαγγελματίας, ασφαλίζεται ο ίδιος  πλήρως σε κάποιο ασφαλιστικό οργανισμό έκτος ΙΚΑ (Π.Χ. ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ)) και είναι νέος ασφαλισμένος (ασφάλιση για πρώτη φορά με την 1/1/1993),  νομίζω ότι δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης του και από το ξενοδοχείο στο ΙΚΑ.  Παρακαλώ επιβεβαιώστε
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 3. Σύμφωνα με την περίπτωση 3 του κεφ. Β΄ του παραρτήματος ΙΙΙ του Ν. 2859/2000, στο μειωμένο συντελεστή φόρου υπάγονται οι υπηρεσίες που παρέχονται από συγγραφείς, συνθέτες, καλλιτέχνες και ερμηνευτές έργων τέχνης, καθώς και τα δικαιώματα αυτών. Στα ελευθέρια επαγγέλματα της παρ. 1 του άρθρου 48 του ΚΦΕ, εμπίπτει ο εκτελεστής μουσικών έργων, ο μουσουργός, ο καλλιτέχνης των κέντρων διασκέδασης, ο χορευτής, χορογράφος, σκηνοθέτης, σκηνογράφος, ενδυματολόγος, διακοσμητής κ.λπ.. Με το έγγραφο Π. 1177/1988 διευκρινίσθηκε ότι ως εκτελεστής μουσικών έργων κατά την κρατούσα άποψη είναι αυτός που εκτελεί, αποδίδει, διάφορα μουσικά έργα είτε φωνητικά είτε με τη χρήση διάφορων οργάνων. Συνεπώς, κατά την καταβολή αμοιβών στα πρόσωπα αυτά πρέπει να διενεργείται παρακράτηση φόρου 20% σύμφωνα με όσα ορίζονται στις διατάξεις της παρ. 1 του άρθρου 58 του Κ.Φ.Ε.. 

ΕΡΩΤΗΣΗ:  4)Σε περίπτωση που υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ του εν λόγω μουσικού (παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών)  και  από το ξενοδοχείο  (Π.Χ. επειδή δεν ισχύει η περίπτωση 3 παραπάνω κ.λ.π), πως θα γίνεται αυτή? Επί ποιού ποσού θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές (νομίζω ασφαλίζονται τεκμαρτά…. )? Πως υπολογίζονται οι ημέρες ασφάλισης του ? Ποια τα πακέτα κάλυψης (Π.Κ.) τους στην περίπτωση του ξενοδοχείου (Κ.Α.Δ.  ΙΚΑ 5512)και οι ειδικές περιπτώσεις ασφάλισης (εάν υπάρχουν)?  Τα Π.Κ. είναι τα ίδια για απασχόληση την ημέρα και τα ίδια για απασχόληση την νύχτα (στην περίπτωση των ξενοδοχείων Κ.Α.Δ.  ΙΚΑ 5512)?  Όσον αφορά την ΑΠΔ, τι τύπο αποδοχών θα βάλω στο πεδίο 36 (Τύπος αποδοχών) της ΑΠΔ?
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 4. Από ασφαλιστικής άποψης, θεωρείται ότι οι απασχολούμενοι αυτοί πληρούν τις προϋποθέσεις για να χαρακτηριστεί η σχέση τους με τον εργοδότη ως εξαρτημένης εργασίας. Με την διάταξη του άρθρου 18 παρ, 2 του Ν.3863/10, έχει εκδοθεί δια τον λόγο αυτό η εγκ. 81/2010 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καταργούνται οι διατάξεις του αρθ. 40 του Ν.1469/84 (εγκ. 137/1984, 36/1985 ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και από 15.07.2010 ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του Ν. 3863/2010 οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμαανεξαρτήτως της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ανεξάρτητα εάν είναι παλιοί ή νέοι ασφαλισμένοι. Σχετικά, δείτε και την απάντηση στο ερώτημα από Interplast . Επισημαίνεται ότι ο χρόνος απασχόλησης, ο τρόπος αμοιβής, η τήρηση βιβλίων και στοιχείων δεν αλλάζει το χαρακτήρα της ασφάλισης και ασφαλίζεται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ. Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί των αποδοχών που προβλέπονται από την ασφαλιστική κλάση κατάταξης των μουσικών (12η Α. Κλάση από 1/1/2013). Οι ημέρες ασφάλισης έχουν σχέση με το καθεστώς απασχόλησής του μουσικού σύμφωνα με τη σύμβαση εργασίας (Μερική απασχόληση, εκ περιτροπής). Ειδική περίπτωση 11 (Νέοι ασφαλισμένοι εξαιρούμενοι από τον κλάδο σύνταξης και παροχών ασθενείας σε είδος λόγω παράλληλης ασφάλισης σε άλλο ταμείο αρ.39 Ν.2084/82). Τα Π.Κ πλέον από 1/1/12 είναι τα ίδια.(Έως 31/12/11 οι μουσικοί που δούλευαν την νύχτα ασφαλίζονταν στον κλάδο ΒΑΡΕΑ). Για την ορθή απεικόνιση της ασφάλισης των μουσικών α (Μουσικοί α απασχολούμενοι την νύχτα) στην ΑΠΔ θα μπεί ειδική περίπτωση 21. Τύπος αποδοχών θα μπει 13 στο πεδίο 36. Οι παρέχοντες εξαρτημένη εργασία απασχολούμενοι στο θέαμα και ακρόαμα καταχωρούνται στο ειδικό Βιβλίο όπως οι λοιποί εργαζόμενοι ανεξάρτητα από τον τρόπο καταβολής των αμοιβών της(με απόδειξη παροχής υπηρεσιών ή δείγμα παροχής υπηρεσιών) (Εγκ ΙΚΑ 81/99) .

ΕΡΩΤΗΣΗ  5)Υπάρχει υποχρέωση αναγραφής του εν λόγω μουσικού (παροχή ανεξάρτητων υπηρεσιών) στο βιβλίο νεοπροσληφθέντων (ΕΒΝΠ) του ΙΚΑ? Εάν ναι, πως θα γίνεται αυτό? Έχω διαβάσει ότι πρέπει να αναγράφεται στο βιβλίο νεοπροσληφθέντων κάθε φορά που θα εκδίδει ο μουσικός  φορολογικό στοιχείο  στο ξενοδοχείο (ανεξάρτητα από τον πραγματικό χρόνο παροχής της υπηρεσίας….). Δηλ. εάν μέσα σε μια χρονιά εκδοθούν 15  φορολογικά στοιχεία θα πρέπει να αναγράφει 15 φορές….? Εάν όντως πρέπει να γίνεται αναγραφή στο βιβλίο νεοπροσληφθέντων με την έκδοση του φορολογικού στοιχείου , τι γίνεται σε περίπτωση έλεγχου από το ΙΚΑ την ίδια  στιγμή που ο μουσικός δίνει την παράσταση του και δεν έχει ακόμα αναγραφεί στο ΕΒΝΠ (Π.Χ. επειδή δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί η παράσταση και δεν έχει εκδοθεί φορολογικό στοιχείο  ή (ακόμα χειρότερα….) στην περίπτωση που ο μουσικός τιμολογεί μία φορά το μήνα για όλες τις παραστάσεις του μήνα? Με τι ύψος αμοιβών θα αναγράφεται (το καθαρό ποσό του φορολογικού στοιχείου, το τεκμαρτό μισθό ασφάλισης του ΙΚΑ Κ.Λ.Π.  )?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 5. Εφόσον η εν λόγω απασχόληση θεωρείται εξαρτημένη εργασία, τότε θα πρέπει να καταρτιστεί ατομική σύμβαση εργασίας και να τηρηθεί κανονικά η εργατική νομοθεσία για τις συμβάσεις αυτές (πρόσληψη κ.λπ.). Σε περίπτωση όμως που απασχολείται ως ελεύθερος επαγγελματίας και εκδίδει Τ.Π.Υ. δεν έχει εφαρμογή η εργατική νομοθεσία.

ΕΡΩΤΗΣΗ  6) Oι αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμα ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 6  Με την διάταξη του άρθρου 18 παρ, 2 του Ν.3863/10, και την εγκύκλιο 81/2010 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, καταργούνται οι διατάξεις του αρθ. 40 του Ν.1469/84 (εγκ. 137/1984, 36/1985 ΙΚΑ – ΕΤΑΜ) και από 15.07.2010 ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του Ν.3863/2010 οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμα ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ανεξάρτητα εάν είναι παλαιοι ή νέοι ασφαλισμένοι. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι οι πριν 01.01.1993 ασφαλίζονται με ποσοστό 20% και οι νέοι ασφαλισμένοι για ότι δεν τους καλύπτει ο ασφαλιστικός φορέας στον οποίο ασφαλίζονται ήτοι συμπληρωματική ασφάλιση για ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ κ.α. (εγκύκλιος ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 44/96 και στις διατάξεις του Ν.2335/92 ορίζεται ρητά ότι «…. Σε περίπτωση όμως όπου ο ασφαλιστικός φορέας επιλογής δεν καλύπτει όλους τους κλάδους ασφάλισης που καλύπτει ο μη επιλογής φορέας τότε τα πρόσωπα αυτά ως προς τους ελλείποντες κλάδους θα υπαχθούν υποχρεωτικά στους αντίστοιχους κλάδους του μη επιλεγέντα ασφαλιστικού φορέα.». Το συνολικό ποσοστό ασφαλίστρου στην περίπτωση αυτή ανέρχεται στο 17,51% και επιμερίζεται 7,68% στον ασφαλισμένο και 9,83% στον εργοδότη και το πακέτο κάλυψης είναι ειδική περίπτωση 11 πακέτο κάλυψης 129. Εάν όμως ο ασφαλισμένος πληρώνει και για επικουρική ασφάλιση στον ΟΑΕΕ τότε το συνολικό ποσοστό ασφαλίστρου στην περίπτωση αυτή ανέρχεται στο 11,51% και επιμερίζεται 4,68% στον ασφαλισμένο και 6,83% στον εργοδότη και το πακέτο κάλυψης είναι ειδική περίπτωση 18 πακέτο κάλυψης 131. 

ΕΡΩΤΗΣΗ  7)O μουσικός ορχήστρας αμοιβεται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 7. Ο μουσικός ο οποίος συμμετέχει σε ορχήστρα κατά την άποψή μας δεν μπορεί να αμείβεται με απόδειξη επαγγελματικής δαπάνης. 
Εάν ο μουσικός έχει μπλοκ ΑΠΥ εκδίδει το αντίστοιχο παραστατικό για την είσπραξη της αμοιβής του. 
Παρά την κατάργηση του Ν.2238/1994 και μέχρι οι αντίστοιχες διατάξεις του ΚΦΑΣ να προσαρμοστούν με τον νέο ΚΦΕ (Ν.4172/2013), θεωρούμε ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του ΚΦΑΣ στις οποίες αναφέρεται ότι δ εν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών τα φυσικά πρόσωπα, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδονται στοιχεία από τον αντισυμβαλλόμενο. Ο εκτελεστής μουσικών έργων και ο καλλιτέχνης κέντρων διασκέδασης περιλαμβάνονται στα ελευθέρια επαγγέλματα όπως περιγράφονταν στην παρ. 1 του άρθρου 48 του Ν.2238/1994. 
Αναμένοντας λοιπόν σχετικές διευκρινίσεις, προς το παρόν, θεωρούμε ότι δεν μπορεί να εκδοθεί απόδειξη δαπάνης για τις δραστηριότητες αυτές. 

ΕΡΩΤΗΣΗ  8: Ποια είναι τα ποσοστά εισφωρών στο ΙΚΑ και οι αντίστιχοι ΚΑΔ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 8 . Σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ.2 του άρθρου 18 του Ν.3863/10 η οποία ισχύει από 15.07.2010 (εγκύκλιοι ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 81/2010Γενικό έγγραφο Τ01/550/12.05.2011) οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμα, υποχρεούνται στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, παρότι ασφαλίζονται παράλληλα σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα οι διατάξεις αυτές αφορούν μόνο τους παλαιούς ασφαλισμένους δηλαδή τους ασφαλισθέντες προ της 01.01.1993 και η ασφάλιση τους θα διενεργείται μόνο για τον κλάδο κύριας σύνταξης του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ (20%). Η συμπλήρωση της ΑΠΔ θα γίνεται ως εξής: θα χρησιμοποιούνται οι κωδικοί ειδικότητας όπως αναφέρονται στον ΟΣΥΚ ανάλογα με την ιδιότητα του αυτοτελώς απασχολούμενου (π.χ. μουσικοσυνθέτης κωδικός ειδικότητας 275010), κωδικός πακέτου κάλυψης 152, ο οποίος αντιστοιχεί στο ποσοστό ασφάλισης 20% (6,67% ασφαλισμένος, 13,33% εργοδότης) με ειδική περίπτωση ασφάλισης 34 (ασφαλισμένοι εξαιρούμενοι από τον κλάδο παροχών ασθενείας σε είδος και χρήμα και από το ΕΤΕΑΜ) και τύπο αποδοχών 16. Όσον αφορά τον ΚΑΔ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ένας από τους κατωτέρω: 9231 ή 9223 ή 9222 ή 9211 

ΕΡΩΤΗΣΗ  9: Εστω ελεύθερος επαγγελματίας του ‘’Θεάματος & Ακροάματος’’ (τραγουδιστής, μουσικός , χορευτής κ.λπ. ) ο οποίος έχει νομίμως απαλλαγεί και δεν καταβάλει ασφαλιστικές εισφορές στον ΟΑΕΕ ούτε και σε κανένα άλλο ασφαλιστικό οργανισμό. Ποιά τα ποσοστά εισφορών , πακέτα κάλυψης και αντίστοιχες ειδικές περιπτώσεις ασφάλισης στην περίπτωση των ξενοδοχείων (Κ.Α.Δ Ι.Κ.Α. 5512) στην περίπτωση αυτή ? Μήπως πρέπει να χρησιμοποιηθούν τα πακέτα κάλυψης και ποσοστά εισφορών (χωρίς ειδικές περιπτώσεις ασφάλισης κ.λπ. ) των αντιστοιχών μισθωτών μουσικών, τραγουδιστών, κ.λπ (348220 = Μουσικοί-τραγουδιστές, 276010 = Χορευτές Κ.ΛΠ.), αφού ο εν λόγω επιτηδευματίας δεν καταβάλει κανενός είδους ασφαλιστικής εισφοράς στον ΟΑΕΕ κ.λπ. ? 
3. 3.Τα ποσοστά εισφορών , πακέτα κάλυψης και οι αντίστοιχες ειδικές περιπτώσεις ασφάλισης που αναφέρατε παραπάνω καθώς και τα νέα που ζήτησα να μου δώσετε , αφορούν όλες τις επιχειρήσεις ή μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με το είδος της επιχείρησης στην όποια παρέχονται οι υπηρεσίες ‘’Θεάματος & Ακροάματος’’ ? Εγώ ενδιαφέρομαι για τα ξενοδοχεία (Κ.Α.Δ. Ι.Κ.Α. 5512) και θέλω να γνωρίζω εάν τα εν λόγω στοιχεία που μου δώσατε αφορούν και τα ξενοδοχεία ή όχι? 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 9 . Ο ελεύθερος επαγγελματίας ο οποίος δεν είναι ασφαλισμένος σε κανένα ασφαλιστικό φορέα για την απασχόληση του στην ξενοδοχειακή μονάδα ως απασχολούμενος στο θέαμα και ακρόαμα θα υπαχθεί στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ χωρίς καμία εξαίρεση ως κοινός ασφαλισμένος θα υπαχθεί στην αντίστοιχη κατηγορία ασφάλισης λόγω ειδικότητας, και εάν η ειδικότητα προβλέπεται να ασφαλίζεται με τεκμαρτό ημερομίσθιο θα υπαχθεί στην ασφάλιση με αυτό 

ΕΡΩΤΗΣΗ  10  3.Τα ποσοστά εισφορών , πακέτα κάλυψης και οι αντίστοιχες ειδικές περιπτώσεις ασφάλισης που αναφέρατε παραπάνω καθώς και τα νέα που ζήτησα να μου δώσετε , αφορούν όλες τις επιχειρήσεις ή μπορεί να αλλάζουν ανάλογα με το είδος της επιχείρησης στην όποια παρέχονται οι υπηρεσίες ‘’Θεάματος & Ακροάματος’’ ? Εγώ ενδιαφέρομαι για τα ξενοδοχεία (Κ.Α.Δ. Ι.Κ.Α. 5512) και θέλω να γνωρίζω εάν τα εν λόγω στοιχεία που μου δώσατε αφορούν και τα ξενοδοχεία ή όχι? 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 10 3. Τα ποσοστά ασφάλισης είναι τα ίδια για όλους τους ασφαλισμένους, και το ΤΑΞΥ έχει συγχωνευθεί στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ και δεν υπάρχει καμία εξαίρεση πλέον.

ΕΡΩΤΗΣΗ  11.  4.Επί ποιας αξίας θα υπολογίσουν οι ασφαλιστικές εισφορές στο ΙΚΑ ? Νομίζω επί της καθαρής αξίας του συνόλου των τιμολογίων που θα εκδώσει προς το ξενοδοχείο εντός του μήνα ο επιτηδευματίας μουσικός , τραγουδιστής κ.λπ. Παρακαλώ, επιβεβαιώστε. 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 11 Οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί της καθαρής αξίας του τιμολογίου στην αξία αυτή θα υπολογιστεί και η εισφορά του ελεύθερου επαγγελματία

ΕΡΩΤΗΣΗ  12: Υπάρχει ελάχιστος τεκμαρτός μισθός και για τις περιπτώσεις των ελευθέρων επαγγελματιών του ‘’Θεάματος & Ακροάματος’’ ? Το ΙΚΑ θέλει να υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές επί του μεγαλύτερου μισθού μεταξύ α) του συνόλου των καθαρών αξιών των σχετικών τιμολογίων του μήνα και β) ενός ελάχιστου τεκμαρτού μηνιαίου μισθού όπως ισχύει για μισθωτούς μουσικούς, τραγουδιστές, χορευτές κ.λπ. (ΔΗΛ. Θα έχει και για αυτούς εφαρμογή η εγκύκλιος του ΙΚΑ 10 Α42/3 της 13/2/2013, η οποία όμως σύμφωνα με το κείμενο της αφορά μόνο μισθωτούς….) ? 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 12 Το τεκμαρτό ημερομίσθιο είναι κοινό και για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τους μισθωτούς τους απασχολούμενους στο θέαμα ακρόαμα, οι ελεύθεροι επαγγελματίες θεωρούνται ως μισθωτοί παρέχοντες εξηρτημένη εργασία. Εάν το ημερομίσθιο τους είναι μεγαλύτερο (αυτό το οποίο αναφέρεται στο τιμολόγιο και στο συμφωνητικό) από το αντίστοιχο τεκμαρτό ημερομίσθιο οι ασφαλιστικές εισφορές θα υπολογιστούν επί του μεγαλυτέρου ποσού

ΕΡΩΤΗΣΗ  13 .Πως υπολογίζονται οι ασφαλίσιμες ημέρες στις περιπτώσεις αυτές ? Όσες είναι και οι παραστάσεις ανά μήνα θα είναι και οι ασφαλίσιμες ημέρες ? Το ημερήσιο ωράριο παίζει κάποιο ρόλο ? Εάν οι παραστάσεις (‘’εργάσιμες’’ ημέρες ) της εβδομάδας είναι ίσες ή μεγαλύτερες των τριών ημερών-παραστάσεων, θα προσαυξάνουμε τις ασφαλίσιμες ημέρες κατά μια ημέρα , όπως κάνουμε και στην περίπτωση των μισθωτών
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 13 Δεν υπάρχει καμία διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τους λοιπούς ασφαλισμένους ως προς την εξεύρεση των ημερών εργασίας είναι η ίδια. Η μόνη διαφορά είναι με αυτούς οι οποίοι αμείβονται με τεκμαρτό ημερομίσθιο ότι δεν μπορούν να ασφαλιστούν με μειωμένη ημερήσια απασχόληση.

ΕΡΩΤΗΣΗ  14 Πως υπολογίζονται οι ασφαλίσιμες ημέρες στις περιπτώσεις αυτές ? Όσες είναι και οι παραστάσεις ανά μήνα θα είναι και οι ασφαλίσιμες ημέρες ? Το ημερήσιο ωράριο παίζει κάποιο ρόλο ? Εάν οι παραστάσεις (‘’εργάσιμες’’ ημέρες ) της εβδομάδας είναι ίσες ή μεγαλύτερες των τριών ημερών-παραστάσεων, θα προσαυξάνουμε τις ασφαλίσιμες ημέρες κατά μια ημέρα , όπως κάνουμε και στην περίπτωση των μισθωτών
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 14 Δεν υπάρχει καμία διαφορετική αντιμετώπιση ως προς τους λοιπούς ασφαλισμένους ως προς την εξεύρεση των ημερών εργασίας είναι η ίδια. Η μόνη διαφορά είναι με αυτούς οι οποίοι αμείβονται με τεκμαρτό ημερομίσθιο ότι δεν μπορούν να ασφαλιστούν με μειωμένη ημερήσια απασχόληση.

ΕΡΩΤΗΣΗ  15  .Μπορεί την συμπλήρωση της σχετικής ΑΠΔ και την καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών στο Ι.Κ.Α. να την κάνει ο επιτηδευματίας του ‘’Θεάματος & Ακροάματος’’ αντί για το ξενοδοχείο εντός του οποίου θα δίνει την παράσταση του ο επιτηδευματίας ? Φυσικά στην περίπτωση αυτή θα υπάρχει εγγραφή σχετική δέσμευση–υποχρέωση του επιτηδευματία στην σχετική σύμβαση που θα υπογράφει μεταξύ των δύο πλευρών.....
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 15 Η συμπλήρωση της ΑΠΔ και η καταβολή των ασφαλιστικών εισφορών γίνεται πάντοτε από αυτόν ο οποίος απασχολεί είτε τους μισθωτούς είτε τους ελεύθερους επαγγελματίες είναι εξηρτημένη εργασία και δεν προβλέπεται κάτι διαφορετικό από την κείμενη εργατική και ασφαλιστική νομοθεσία.
Παρακαλώ , απαντήστε σε κάθε ένα ερώτημα ξεχωριστά , δίνοντας στην απάντηση σας τον ίδιο αριθμό με το αντίστοιχο ερώτημα .


ΣΕΝΑΡΙΟ 2
Επιχείρηση διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις της συναυλία.Ο τραγουδιστής έλαβε αμοιβή με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Ποιες είναι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης; Θα πρέπει να καταχωρήσει στο Ε.Β.Ν.Π. τον τραγουδιστή; Θα πρέπει να υποβάλει ΑΠΔ; Θα πρέπει να υπολογίσει και να αποδώσει εισφορές ΙΚΑ εργοδότη και τραγουδιστή; Ποιος ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1  Σύμφωνα με την εγκύκλιο 81/07 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ η οποία αναφέρεται στον τρόπο υπαγωγής στην ασφάλιση των τραγουδιστών οι οποίοι μετέχουν σε συναυλίες σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 
1. Ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 
2. Καταχωρούνται στο ΕΒΝΠ 
3. Όσον αφορά τον αριθμό ημερών ασφάλισης ο οποίος θα αναγραφεί στην ΑΠΔ προκύπτει από την διαίρεση της αμοιβής η οποία ελήφθη στην συναυλία με το 6πλάσιο τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης όπως ισχύει κάθε φορά. Το αποτέλεσμα είναι οι ημέρες εργασίας και στρογγυλοποιείται σύμφωνα με την παρ. 7 άρθρου 25 του ΑΝ 1846/51 κατά την οποία το κλάσμα ημέρας υπολογίζεται σε ολόκληρη ημέρα. 
4. Όσον αφορά τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών πολλαπλασιάζουμε τις ευρεθείσες ημέρες με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και στην συνέχεια με το οικείο ασφάλιστρο 
5. Ανώτατη ασφαλιστική κλάση 97,29€ 
6. Ποσοστό ασφαλίστρου 45,06%

ΕΡΩΤΗΣΗ  2  Γιατί να ασφαλιστεί στο ΙΚΑ αφού εξέδωσε Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιώνκαι όχι Απόδειξη Επαγγελματικής Δαπάνης.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1  Οι απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμα (μεταξύ των οποίων και οι τραγουδιστές) βάσει των διατάξεων των νόμων: άρθρο 4 παρ. 1 του Ν.1210/81, άρθρα 4 – 11 του Ν. 1296/82, άρθρο 31 παρ. 1γ. του Ν.3518/06, άρθρο 18 του Ν. 3863/10, υπάγονται υποχρεωτικώς ως φυσικά πρόσωπα στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ο τρόπος υπαγωγής στην ασφάλιση των τραγουδιστών οι οποίοι μετέχουν σε συναυλίες αναφέρεται αναλυτικά στην εγκύκλιο 81/2007 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Στις Εφορίες κάνουν έναρξη επαγγέλματος τηρούν βιβλία και εκδίδουν Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών. 

ΕΡΩΤΗΣΗ  16   ΝΟΜΙΚΟ ΠΡΟΣΩΠΟ (Ο.Ε.) ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΜΟΥΣΙΚΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑ. ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗ ΠΑΡΕΧΟΝΤΑΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΜΕΣΩ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗΣ ΑΠΟ ΗΛΕΚΤΡΟΝΙΚΟ ΜΕΣΟ, ΜΕ ΤΟ ΟΠΟΙΟ ΥΠΑΡΧΕΙ ΤΟ ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΟ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟ, ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΕΚΔΙΔΟΝΤΑΙ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΗΣ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ.
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 1  Δεν προβλέπεται από το Ν.4308/2014 και τις εφαρμοστικές (για το νόμο) αποφάσεις υποχρέωση γνωστοποίησης στην Δ.Ο.Υ. του αριθμού και της αξίας των διατεθέντων εισιτηρίων της συναυλίας. 
ΕΡΩΤΗΣΗ  16   ΜΕ ΠΟΙΟΝ ΤΡΟΠΟ ΦΟΡΟΛΟΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΔΩΡΕΑΝ ΠΡΟΣΚΛΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΣΕ ΠΟΙΑ ΑΞΙΑ;
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 16   Για τις δωρεάν προσκλήσεις κατά την γνώμη μου τυγχάνουν εφαρμογής οι διατάξεις του άρθρου 9 του κωδ. Φ.Π.Α. (Ν.2859/2000) περί αυτοπαράδοσης.
Το στοιχείο αυτοπαράδοσης προβλέπονταν από τις διατάξεις του κωδ. Φ.Π.Α. και περαιτέρω από τις διατάξεις του Κ.Β.Σ. (άρθρο 14) και εν συνεχεία του Κ.Φ.Α.Σ. (άρθρο 8).  Όταν καταργήθηκε το άρθρο 8 του Κ.Φ.Α.Σ. η φορολογική διοίκηση κοινοποίησε με την 
ΠΟΛ.1023/20-1-2014 ότι το στοιχείο αυτοπαράδοσης εκδίδεται κατά τις διατάξεις του κωδ. Φ.Π.Α. και της ΑΠΟΦΑΣΗΣ 7475/1986.
Στα Ε.Λ.Π. (
Ν.4308/2014) δεν γίνεται αναφορά σε στοιχείο αυτοπαράδοσης. Γνώμη μου είναι ότι εξακολουθεί και εκδίδεται κατά την ΑΠΟΦΑΣΗ 7475/1986, ως προβλεπόμενο από το νόμο περί Φ.Π.Α..
Στο περιεχόμενο του στοιχείου θα πρέπει εκτός των άλλων να αναφέρεται η εκδήλωση/ συναυλία και η ημερομηνία τέλεσης της. 
Ως φορολογητέα αξία (για τον Φ.Π.Α., δεν αποτελεί έσοδο για την φορολογία εισοδήματος) λαμβάνεται το κόστος για την παροχή της υπηρεσίας, σύμφωνα με την διάταξη της 
παρ. 2β’ του άρθρου 19 του κωδ. Φ.Π.Α.

ΣΕΝΑΡΙΟ
Τραγουδιστής εμφανίζεται σε κέντρα της Ευρωπαικής Ε΄νωσης αλλά και στην Ελβετία και διοργανώνει και συναυλίες
α)στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που εκδίδει στις χώρες τις ευρωπαικής ένωσης θα υπολογιστεί ΦΠΑ? Τι γίνεται αν ο αντισυμβαλλόμενος δεν είναι εγγεγραμμένος στο VIES? Θα υποβάλλει ανακεφαλαιοτικό πίνακα VIiES? Σε ποιον κωδικό της περιοδικής ΦΠΑ θα καταχωρηθεί το έσοδο?θα γίνει παρακράτηση φόρου εισοδήματος από τον πελάτη?
β)Τι απο τα παραπάνω ισχύουν όταν η εκδήλωση γίνεται στην Ελβετία?
γ)Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει συμφωνητικό  και πως θα γίνενεται η υποβολή τους εντός δεκαημέρου αφού η υποβολή των συμφωνητικών έγινε τριμηνιαία?
δ)Στα έξοδα του στο βιβλίο εσόδων εξόδων μπορεί να καταχωρεί τα είδη ενδυσης του?
ε)σε τιμολόγιο αγοράς  από Γερμανία ( η αγορά έγινε εκεί)  του χρέωσαν ΦΠΑ .Αυτό δεν είναι λάθος από τη στιγμή που είναι εγγεγραμμένος στο VIES?Πως θα αντιμετωπίσω το ΦΠΑ ?
ΕΡΩΤΗΣΗ  17 στο τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών που εκδίδει στις χώρες τις ευρωπαικής ένωσης θα υπολογιστεί ΦΠΑ? Τι γίνεται αν ο αντισυμβαλλόμενος δεν είναι εγγεγραμμένος στο VIES? 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 17  α) Οι υπηρεσίες που παρέχει ο καλλιτέχνης σε αλλοδαπό υποκείμενο στο φόρο (Κέντρο διασκέδασης), φορολογούνται στον τόπο εγκατάστασης του λήπτη των υπηρεσιών (παρ. 2 άρθρου 14 ΦΠΑ). Εάν ο Έλληνας καλλιτέχνης, δεν αποκτά μόνιμη εγκατάσταση, σύμφωνα με το ισχύον νομικό πλαίσιο στο άλλο Κράτος Μέλος, ο φόρος αποδίδεται από τον λήπτη των υπηρεσιών και σε αυτή την περίπτωση η πράξη αναγράφεται στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα ενδοκοινοτικής παροχής υπηρεσιών. 

Το φορολογικό στοιχείο εκδίδεται χωρίς Ελληνικό ΦΠΑ και αναγράφεται η σημείωση της διάταξης της παρ. 2 του άρθρου 14 του ΦΠΑ με την οποία ως τόπος φορολογίας προσδιορίζεται εκτός του εσωτερικού της χώρας. 

Για τις καλλιτεχνικές εκδηλώσεις (συναυλίες) που διοργανώνει ο καλλιτέχνης εκτός του εσωτερικού της χώρας, τόπος φορολογίας είναι ο τόπος που πραγματοποιούνται οι εκδηλώσεις (παρ. 8 και 8 α του άρθρου 14 του ΦΠΑ). 

Στην περιοδική δήλωση ΦΠΑ, η πράξη αναγράφεται στον κωδικό 345 ή στον 349 (αν αφορά Τρίτη Χώρα). 

β) Ομοίως, όταν οι υπηρεσίες παρέχονται σε υποκείμενο στο φόρο εγκατεστημένο σε Τρίτη Χώρα, τόπος φορολογίας είναι η Τρίτη Χώρα. 

γ) Οι δαπάνες που αφορούν την επαγγελματική του δραστηριότητα, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούνται στο εσωτερικό ή την αλλοδαπή, λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 22 του ΚΦΕ. Σημειώνεται ότι εντός των ημερών αναμένεται η δημοσίευση της εγκυκλίου για τις εκπιπτόμενες δαπάνες. 

ε) Όπως γίνεται αντιληπτό, πραγματοποιήθηκε αγορά αγαθού σε άλλο Κράτος – Μέλος, προφανώς στα πλαίσια της επαγγελματική σας δραστηριότητας κατά το χρόνο παραμονή του καλλιτέχνη στο κράτος αυτό. Η χρέωση του φόρου στο τιμολόγιο του αλλοδαπού προμηθευτή, προφανώς έχει αναφορά τις διατάξεις του νομικού πλαισίου του άλλου κράτους, αντίστοιχες με το άρθρο 13 του ΦΠΑ (ν 2859/2000). Ο Έλληνας καλλιτέχνης, μπορεί να αναζητήσει την επιστροφή του φόρου από το άλλο Κράτος Μέλος σύμφωνα με την εγκ. ΠΟΛ 1003/2010.
ΕΡΩΤΗΣΗ  17   απο τα παραπάνω ισχύουν όταν η εκδήλωση γίνεται στην Ελβετία?  
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: Σύμφωνα με την εγκ 1091531/25-9-2009 τα πρόσωπα που παρέχουν ενδοκοινοτικές υπηρεσίες πρέπει πριν από την πραγματοποίηση των πράξεων - που δηλώνονται στον ανακεφαλαιωτικό πίνακα - να εγγράφονται στο σύστημα VIES (με υποβολή δήλωσης «μεταβολών - μετάταξης» στη Δ.Ο.Υ.) και να επαληθεύουν μέσω του συστήματος αυτού τον ΑΦΜ/ΦΠΑ του αγοραστή των αγαθών ή του λήπτη των υπηρεσιών (σχετ. άρθρο 36 Κώδικα ΦΠΑ παρ. 5 και 5α ) πριν από κάθε συναλλαγή. Αν οι λήπτες των υπηρεσιών δεν είναι εγγεγραμμένοι στο σύστημα vies , τόπος φορολογίας είναι το εσωτερικό της χώρας (Ελλάδα). Το φορολογικό στοιχείο εκδίδεται με ελληνικό ΦΠΑ.



ΕΡΩΤΗΣΗ  17   Είναι υποχρεωτικό να υπάρχει συμφωνητικό  και πως θα γίνενεται η υποβολή τους εντός δεκαημέρου αφού η υποβολή των συμφωνητικών έγινε τριμηνιαία?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 17 Για την παροχή καλλιτεχνικών υπηρεσιών στην αλλοδαπή, δεν υφίσταται υποχρέωση σύνταξης συμφωνητικού από φορολογική διάταξη, αλλά από τη  βούληση των δύο μερών να καλύψουν νομικά τις μεταξύ τους συναλλαγές. Εφόσον συνταχθεί συμφωνητικό, σε εφαρμογή των διατάξεων της παρ. 16, άρθρου 8 του Ν. 1882/1990, αυτό θα πρέπει να υποβληθεί μέσω της διαδικτυακής εφαρμογής  σύμφωνα με τη ΔΕΛ Β 1009011 2015 με την υποβολή των τριμηνιαίων καταστάσεων (έως την   20η ημέρα των μηνών Ιανουαρίου, Απριλίου, Ιουλίου, Οκτωβρίου εκάστου έτους).

ΕΡΩΤΗΣΗ  17   Στα έξοδα του στο βιβλίο εσόδων εξόδων μπορεί να καταχωρεί τα είδη ενδυσης του?
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 17 Οι δαπάνες που αφορούν την επαγγελματική του δραστηριότητα, ανεξάρτητα αν πραγματοποιούνται στο εσωτερικό ή την αλλοδαπή, λαμβάνονται υπόψη κατά τον προσδιορισμό του καθαρού εισοδήματος, υπό τις προϋποθέσεις που αναφέρονται στο άρθρο 22 του ΚΦΕ. Σημειώνεται ότι εντός των ημερών αναμένεται η δημοσίευση της εγκυκλίου για τις εκπιπτόμενες δαπάνες. 

ΕΡΩΤΗΣΗ  18:  ΤΑ ΕΙΣΗΤΗΡΙΑ ΓΙΑ ΣΥΝΑΥΛΙΑ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΗ ΣΕ ΧΩΡΟ ΠΟΥ ΘΑ ΜΙΣΘΩΣΕΙ ΠΕΛΑΤΗΣ ΜΟΥ , ΕΙΝΑΙ ΑΘΕΩΡΗΤΑ
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 18: Για τον τρόπο έκδοσης των στοιχείων από 1/1/2014 οδηγίες κοινοποιήθηκαν με την ΠΟΛ.1023/20-1-2014. Από την εγκύκλιο αυτή παρατίθενται : 

· παρ. 2. : « Με το τελευταίο εδάφιο της 
παρ. 1 του άρθρου 9 του Κ.Φ.Α.Σ. ορίζεται ότι, η παράγραφος αυτή παύει να ισχύει από την 1/1/2014. Επίσης, με το τελευταίο εδάφιο της παρ. 2 του άρθρου 11 του Κ.Φ.Α.Σ. ορίζεται ότι, η παράγραφος αυτή παύει να ισχύει από την 1/1/2014. Κατά συνέπεια, από 1/1/2014, οι αρμόδιες Δ.Ο.Υ. δεν θεωρούν οποιοδήποτε φορολογικό βιβλίο και στοιχείο που προβλέπεται από τις διατάξεις του Κ.Φ.Α.Σ. και των αποφάσεων που έχουν εκδοθεί κατ΄ εξουσιοδότηση αυτού ή του προϊσχύσαντος Κ.Β.Σ. (Π.Δ.186/1992), καθώς και του Ν.1809/1988, περί φορολογικών μηχανισμών. Σημειώνεται ότι, τυχόν αποθέματα θεωρημένων και μη χρησιμοποιηθέντων φορολογικών βιβλίων και στοιχείων μπορούν να χρησιμοποιηθούν μέχρι της εξαντλήσεως αυτών » 

· παρ. 6.Β : «Οι κατωτέρω κατηγορίες υπόχρεων απεικόνισης συναλλαγών εκδίδουν τις αποδείξεις λιανικών συναλλαγών είτε χειρόγραφα, είτε με τη χρήση φορολογικής ταμειακής μηχανής, ανεξάρτητα της μορφής του φορέα τους (φυσικά ή νομικά πρόσωπα) και της κατηγορίας των βιβλίων τους (απλογραφικά ή διπλογραφικά). Επί μηχανογραφικής έκδοσης, οι αποδείξεις λιανικών συναλλαγών δεν σημαίνονται υποχρεωτικά με τη χρήση φορολογικού μηχανισμού Ε.Α.Φ.Δ.Σ.Σ.: Ο εκμεταλλευτής θεαμάτων , ο πράκτορας κρατικών λαχείων, ΠΡΟ-ΠΟ, ΛΟΤΤΟ και συναφών, η επιχείρηση μεταφοράς προσώπων γενικά, με εξαίρεση τον εκμεταλλευτή ΤΑΞΙ » 
1.1 Από τα ανωτέρω συνάγεται ότι τα εισιτήρια για την συναυλία είναι αθεώρητα. 
ΕΡΩΤΗΣΗ  18: 2) ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΙΔΑΙΤΕΡΗ ΣΕΙΡΑ ΓΙΑ ΠΡΟΠΩΛΗΣΗ ΜΕΣΩ ΜΑΓΑΖΙΩΝ   
ΑΠΑΝΤΗΣΗ: 17 Όσον αφορά τις σειρές/ και την αρίθμηση των στοιχείων, στον Κ.Φ.Α.Σ. δεν περιέχονται ανάλογες διατάξεις/ περιορισμοί όπως στο (άρθρο 18 του) Κ.Β.Σ. και επιτρέπεται, χωρίς γνωστοποίηση στην αρμόδια Δ.Ο.Υ., η χρησιμοποίηση περισσοτέρων σειρών για κάθε είδος στοιχείου δεδομένου ότι δεν υπάρχει σχετική απαγορευτική διάταξη. 
ΣΕΝΑΡΙΟ
Επιχείρηση εκμετάλλευση παραλίας (πλαζ ενοικίαση ομπρελών και ξαπλώστρων , με καντίνα ) θα κάνει ένα πάρτι με έναν τραγουδιστή στην παραλία , θα μας κόψει τιμολόγιο ο τραγουδιστής για την αμοιβή του, εγώ πρέπει να τον ασφαλίσω με το χαμηλότερο τεκμαρτό ημερομίσθιο και εάν ναι πιο είναι αυτό
Έχω βάλει καδ 9231 και κωδ. ειδικότητα 275091 ,είναι σωστά?
  ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18:Σύμφωνα με την εγκύκλιο ΙΚΑ 81/2007 ως συναυλία νοείται μία μουσική εκδήλωση με τραγούδι ή μόνο μουσική που γίνεται με την συνοδεία μουσικών οργάνων σε ανοικτό ή κλειστό χώρο.Επομένως:
-Εάν η εκδήλωση χαρακτηρίζεται συναυλία τότε χρησιμοποιείται ΚΑΔ 9231 και Κ. Ειδικότητας 275091.
Η ασφάλιση θα γίνει με βάση το ανώτατο όριο αποδοχών που προβλέπεται για μια ημέρα ασφάλισης που είναι 97,29€.
-Εάν δεν μπορεί να χαρακτηριστεί συναυλία και υπάρχει τιμολόγιο παροχής υπηρεσιών  τότε χρησιμοποιείται ΚΑΔ 9231 Κ. Ειδικότητας 275080 και η ασφάλιση γίνεται με βάση το συνολικό ποσό της αμοιβής χωρίς τον περιορισμό της ανώτατης Ασφαλιστικής Κλάσης.
-Τέλος στην περίπτωση που δεν είναι συναυλία και δεν έχει τιμολόγιο τότε χρησιμοποιείται ΚΑΔ 9231 και Κ. Ειδικότητας 275080 και η ασφάλιση θα γίνει με το τεκμαρτό της 22ης Ασφαλιστικής Κλάσης-73,06€€.

ΣΕΝΑΡΙΟ
Επιχείρηση διοργάνωσε στις εγκαταστάσεις της συναυλία.Ο τραγουδιστής έλαβε αμοιβή με απόδειξη παροχής υπηρεσιών. Ποιες είναι οι ασφαλιστικές υποχρεώσεις της επιχείρησης; Θα πρέπει να καταχωρήσει στο Ε.Β.Ν.Π. τον τραγουδιστή; Θα πρέπει να υποβάλει ΑΠΔ; Θα πρέπει να υπολογίσει και να αποδώσει εισφορές ΙΚΑ εργοδότη και τραγουδιστή; Ποιος ο τρόπος υπολογισμού των εισφορών;

 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18 Σύμφωνα με την εγκύκλιο 81/07 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ η οποία αναφέρεται στον τρόπο υπαγωγής στην ασφάλιση των τραγουδιστών οι οποίοι μετέχουν σε συναυλίες σας γνωρίζουμε τα ακόλουθα: 
1. Ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΙΚΑ – ΕΤΑΜ 
2. Καταχωρούνται στο ΕΒΝΠ 
δεν ισχυει
3. Όσον αφορά τον αριθμό ημερών ασφάλισης ο οποίος θα αναγραφεί στην ΑΠΔ προκύπτει από την διαίρεση της αμοιβής η οποία ελήφθη στην συναυλία με το 6πλάσιο τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης όπως ισχύει κάθε φορά. Το αποτέλεσμα είναι οι ημέρες εργασίας και στρογγυλοποιείται σύμφωνα με την παρ. 7 άρθρου 25 του ΑΝ 1846/51 κατά την οποία το κλάσμα ημέρας υπολογίζεται σε ολόκληρη ημέρα. 
4. Όσον αφορά τον υπολογισμό ασφαλιστικών εισφορών πολλαπλασιάζουμε τις ευρεθείσες ημέρες με το τεκμαρτό ημερομίσθιο της ανώτατης ασφαλιστικής κλάσης και στην συνέχεια με το οικείο ασφάλιστρο 
5. Ανώτατη ασφαλιστική κλάση 97,29€ 
6. Ποσοστό ασφαλίστρου 45,06%
Οι απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμα (μεταξύ των οποίων και οι τραγουδιστές) βάσει των διατάξεων των νόμων: άρθρο 4 παρ. 1 του Ν.1210/81, άρθρα 4 – 11 του Ν. 1296/82, άρθρο 31 παρ. 1γ. του Ν.3518/06, άρθρο 18 του Ν. 3863/10, υπάγονται υποχρεωτικώς ως φυσικά πρόσωπα στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ. Ο τρόπος υπαγωγής στην ασφάλιση των τραγουδιστών οι οποίοι μετέχουν σε συναυλίες αναφέρεται αναλυτικά στην εγκύκλιο 81/2007 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ.

Στις Εφορίες κάνουν έναρξη επαγγέλματος τηρούν βιβλία και εκδίδουν Απόδειξη Παροχής Υπηρεσιών. 

ΣΕΝΑΡΙΟ
Σωματείο, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα επιθυμεί για 4ωρη εκδήλωση που θα πραγματοποιήσει να προσλάβει για μία εκδήλωση 4 ερασιτέχνες μουσικούς (νέοι ασφαλισμένοι) για 4 ώρες.
ΕΡΩΤΗΣΗ  18 Ποια η διαδικασία πρόσληψης και ασφάλισης τους? 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18 Όσον αφορά το καθεστώς των όρων αμοιβής και εργασίας των μουσικών - τραγουδιστών που απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας επισημαίνονται τα εξής:

 H Σ.Σ.Ε. 23.4.2012  που καθόριζε  τους όρους αμοιβής και εργασίας των Μουσικών /τραγουδιστών  είχε ισχύ από 20.4.2012 έως 20.4.2015 και έχει περιέλθει σε
μετενέργεια  από 21.7.2015.  Στις  περιπτώσεις   αυτές  που δεν είναι σε ισχύ  μια συλλογική σύμβαση ή είναι σε ισχύ και δεν παράγεται  αμφιμερής δέσμευση των μερών (στην περίπτωση δηλαδή  που είτε ο εργοδότης είτε ο εργαζόμενος είτε και οι δυο από κοινού, δεν είναι μέλη των συμβαλλόμενων εργοδοτικών και εργατικών οργανώσεων αντίστοιχα στη σύναψη μιας  κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής  ΣΣΕ :

οι όροι αμοιβής και εργασίας των εργαζομένων καθορίζονται από  ατομικές συμβάσεις εργασίας που  δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης κατώτερο από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο. Επισημαίνεται ότι ο νόμιμος  νομοθετημένος κατώτατος μισθός  και ημερομίσθιο αφορά  τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας (Άρθρο 103, Ν.4172/2013), οι όροι  εργασίας των εργαζομένων ( οι θεσμικοί ,  μη μισθολογικοί )  καθορίζονται από   ατομικές συμβάσεις εργασίας που  δεν επιτρέπεται να είναι δυσμενέστεροι των θεσμικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)
Διευκρινίζεται ότι  στην περίπτωση 3, της  υποπαραγράφου ΙΑ.11 του   πρώτου άρθρου του Ν.4093/2012 ορίζεται ότι «Πέραν της μηνιαίας τακτικής προσαύξησης λόγω προϋπηρεσίας καμία άλλη προσαύξηση δεν περιλαμβάνεται στο νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο».

  Στην περίπτωση που οι μουσικοί απασχολούνται με καθεστώς εξαρτημένης εργασίας, σε κάθε περίπτωση  ακολουθείται το διαδικαστικό πλαίσιο που αφορά τους μισθωτούς ( υποβολή εντύπων στο Π.Σ. Εργάνη κ.λπ.).

Τέλος και για τους μουσικούς μισθωτούς έχουν  ισχύ  οι διατάξεις περί μερικής απασχόλησης κατά τα οριζόμενα στο 
άρθρο 2, παρ.9 Ν.3846/2010.

ΕΡΩΤΗΣΗ  18  Ποιο το κόστος ασφάλισης αυτών. Ισχύει τεκμαρτή ασφάλιση και ποιο το κατώτατο ημερομίσθιο? 
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 18 Με τις μέχρι σήμερα διατάξεις για τους απασχολούμενους στο θέαμα και ακρόαμα η ασφάλιση  στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. είναι υποχρεωτική, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 του Ν.1296/1982, ανεξάρτητα της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητα (κατάργηση του άρθρου 40 του Ν.1469/1984).

 Όσον αφορά την ασφάλιση των μουσικών, αυτή πρέπει να γίνει βάσει των τεκμαρτών ημερομισθίων που αντιστοιχούν στους μουσικούς (12η ασφαλιστική κλάση = 40,45 ευρώ).

.ΕΡΩΤΗΣΗ  19   Έχει ισχύ η Εθνική Συλλογική Σύμβαση και οι διατάξεις περί μερικής απασχόλησης?
 ΑΠΑΝΤΗΣΗ 19 Οι εισφορές θα καταβληθούν επί των αποδοχών που αντιστοιχούν σε ολόκληρο το τεκμαρτό ημερομίσθιο (40,45 ευρώ) ανεξάρτητα από το γεγονός ότι υπάρχει καθεστώς μερικής απασχόλησης

 

 

 

 

Ασφάλιση μουσικού μετά από έλεγχο του ΙΚΑ

ΣΕΝΑΡΙΟ
Πολιτιστικός σύλλογος διοργάνωσε χοροεσπερίδα σε κέντρο διασκέδασης στις 15/03/2016 και απασχόλησε μουσικό-επαγγελματία με δελτίο παροχής και αμοιβή 130 ευρώ. Το δελτίο παροχής (ολο το μπλοκ) επεσε στα χέρια του ΙΚΑ και μας ζητάνε σαν σύλλογος να κάνουμε απογραφή, να καταχωρισουμε το μουσικο στο έντυπο απογραφής και να τον ασφαλίσουμε πληρώνοντας τις εισφορές συν τις προσαυξήσεις. Το ερώτημα είναι: Πρέπει να κάνουμε πρόσληψη στο εργάνη τον μουσικό ή επειδή είναι μουσικός με δέλτίο παροχής δεν κανουμε πρόσληψη? Αν ναι, με ποια ημερομηνία? Υπάρχει περίπτωση προστίμου 10500?
---------------------------------------
Με τις μέχρι σήμερα διατάξεις για τους απασχολούμενους στο θέαμα και ακρόαμα η ασφάλιση  στο Ι.Κ.Α. - Ε.Τ.Α.Μ. είναι υποχρεωτική, με βάση τις διατάξεις των άρθρων 4, 5 και 6 του Ν.1296/1982, ανεξάρτητα της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητα (κατάργηση του άρθρου 40 του Ν.1469/1984).

 Επισημαίνουμε ότι:

1. Κατά την άποψή μας, στην περίπτωση σας δεν υφίσταται πλέον θέμα επιβολής προστίμου 10.500€, καθώς αυτό καταγράφεται κατά τον επιτόπιο έλεγχο των οργάνων του ΙΚΑ. Εφόσον λοιπόν δεν έχει καταγραφεί, είναι ασύνηθες να εγερθεί εκ των υστέρων θέμα.

 2. Το ΙΚΑ, σύμφωνα με τα δεδομένα του ερωτήματός σας και τα προαναφερθέντα αναμένεται να αναζητήσει εισφορές βάσει των αποδοχών που αναφέρεται στο δελτίο παροχής υπηρεσιών.

Ασφάλιση μουσικών από πολιτιστικό σύλλογο

ΣΕΝΑΡΙΟ
Ο συλλογος α (μη κερδοσκοπικος) με καδ 94.99.16.01 θελει να διοργανωσει μια μουσικη εκδηλωση διαρκειας 4 ωρων .

Το ερωτημα μου ειναι τι πακετο καλυψης θα εφαρμοσει και τι καδ σε

1. Μουσικο με πνευστα (παλιος ασφαλισμενος)

2. Μουσικο με πνευστα (νεος ασφαλισμενος)

3. Τραγουδιστη (παλιος ασφαλισμενος)

4. Τραγουδιστη (νεος ασφαλισμενος)

5. Μουσικο με εγχορδα (παλιο ασφαλισμενο)

6. Μουσικο με εγχορδα (νεο ασφαλισμενο)

Πως επισης αν ειναι νεος ασφαλισμενος και πως αν ειναι παλιος.???

Θα ηθελα σας παρακαλω να γινει αναλυση στην αμοιβη των 100 ευρω.

Μηπως οταν εκδωσει τιμολογιο φορολογηθει δυο φορες? Μια σαν επαγγελματιας και μια σαν μισθωτος για το ιδιο ποσο??

Τελος αν καποιος ειναι παλιος ασφαλισμενος απο που θα το ξερουμε? Πρεπει να του ζητησουμε να μας φερει κατι?

Χρειαζεται και ιδιωτικο συμφωνητικο?

Θα αναγραφει στο ειδικο βιβλιο??
 ΕΡΩΤΗΣΗ 20Το ερωτημα μου ειναι τι πακετο καλυψης θα εφαρμοσει και τι καδ σε

1. Μουσικο με πνευστα (παλιος ασφαλισμενος)

2. Μουσικο με πνευστα (νεος ασφαλισμενος)

3. Τραγουδιστη (παλιος ασφαλισμενος)

4. Τραγουδιστη (νεος ασφαλισμενος)

5. Μουσικο με εγχορδα (παλιο ασφαλισμενο)

6. Μουσικο με εγχορδα (νεο ασφαλισμενο)
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 20
Σύμφωνα με το άρθρο 12 του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε.

 «1. Το ακαθάριστο εισόδημα από μισθωτή εργασία και συντάξεις περιλαμβάνει τα πάσης φύσεως εισοδήματα σε χρήμα ή σε είδος που αποκτώνται στο πλαίσιο υφιστάμενης, παρελθούσας ή μελλοντικής εργασιακής σχέσης.

2. Για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες:

α) στο πλαίσιο σύμβασης εργασίας, σύμφωνα με το εργατικό δίκαιο,

β) βάσει σύμβασης, προφορικής ή έγγραφης, με την οποία το φυσικό πρόσωπο αποκτά σχέση εξαρτημένης εργασίας με άλλο πρόσωπο, το οποίο έχει το δικαίωμα να ορίζει και να ελέγχει τον τρόπο, το χρόνο και τον τόπο εκτέλεσης των υπηρεσιών…

στ)  βάσει έγγραφων συμβάσεων  παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό εβδομήντα πέντε τοις εκατό (75%) του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα και δεν διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που διαφέρει από την κατοικία του. Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α΄ έως ε΄ του παρόντος άρθρου.»

    Τέλος, με την 
ΠΟΛ. 1047/12.2.2015 εγκύκλιο διαταγή με θέμα «Διευκρινίσεις επί των διατάξεων των περιπτώσεων β΄ και στ΄ της παρ.2 άρθρου 12 Ν.4172/2013», μεταξύ των άλλων διευκρινίστηκε ότι:

«5. Με τις διατάξεις του πρώτου εδαφίου της περίπτωσης στ΄ της παρ.2 του άρθρου 12 του Ν.4172/2013 όπως αυτές ισχύουν, ορίζεται, ότι για τους σκοπούς του Κ.Φ.Ε., εργασιακή σχέση υφίσταται όταν ένα φυσικό πρόσωπο παρέχει υπηρεσίες βάσει έγγραφων συμβάσεων παροχής υπηρεσιών ή συμβάσεων έργου, με φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες τα οποία δεν υπερβαίνουν τα τρία (3) ή, εφόσον υπερβαίνουν τον αριθμό αυτόν, ποσοστό 75% του ακαθάριστου εισοδήματος από επιχειρηματική δραστηριότητα προέρχεται από ένα (1) από τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα ή νομικές οντότητες που λαμβάνουν τις εν λόγω υπηρεσίες και εφόσον δεν έχει την εμπορική ιδιότητα, ούτε διατηρεί επαγγελματική εγκατάσταση που είναι διαφορετική από την κατοικία του.  Η διάταξη του προηγούμενου εδαφίου δεν εφαρμόζεται στην περίπτωση που ο φορολογούμενος αποκτά εισόδημα από μισθωτή εργασία, σύμφωνα με μία από τις περιπτώσεις α΄ έως ε΄ του παρόντος άρθρου . (Για την τελευταία παράγραφο έχει εκδοθεί και το με 
αρ. πρωτ. ΔΕΑΦ Α 1107028 ΕΞ 2015/8.8.2015 έγγραφο της Γ.Γ.Δ.Ε., καθώς και η ΠΟΛ. 1047/12.2.2015εγκύκλιος διαταγή).

    Σύμφωνα με τα ανωτέρω, οι μουσικοί αποκτούν μεν εισόδημα από ατομική επιχειρηματική δραστηριότητα, θα φορολογηθούν όμως με την κλίμακα των μισθωτών του άρθρου 15 α  του Ν. 4172/2013 περί Κ.Φ.Ε., αν εμπίπτουν σε μία από τις πιο πάνω κατηγορίες. Συνεπώς, δεν υφίσταται θέμα διπλής φορολογίας του ιδίου εισοδήματος και ως προερχόμενου από μισθωτή εργασία και ως εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Σε κάθε περίπτωση, λόγω της φύσης του επαγγέλματος του μουσικού, πιστεύουμε ότι είναι απίθανο να φορολογηθούν τελικά για τα εισοδήματά τους ως προερχόμενα από μισθωτή εργασία, λόγω του πλήθους του αριθμού των εργοδοτών που θα έχουν μέσα σε ένα φορολογικό έτος.

Κατά την άποψή μας:

ΚΑΔ:9231

1.Κωδ. Ειδικότητας 275050 ΠΚ 446

2.Κωδ. Ειδικότητας 275040 ΠΚ 480

3.Κωδ. ΕΙδικότητας 275080 ΠΚ 101

4.Κωδ. ΕΙδικότητας 275080 ΠΚ 101

5.Κωδ. Ειδικότητας 275020 ΠΚ 101

6.Κωδ. Ειδικότητας 275020 ΠΚ 101

ΕΡΩΤΗΣΗ Επισης αν ο μουσικος εχει ασφαλιση στον οααε και ειναι παλιος ασφαλισμενος η νεος ασφαλισμενος.

Πχ αμοιβη 100 ευρω για τον μουσικο. Πως θα γινει ο υπολογισμος της ασφαλισης του με ασφαλιση ικα χωρις μπλοκακι και πως με μπλοκακι.???

Πως επισης αν ειναι νεος ασφαλισμενος και πως αν ειναι παλιος.???

Θα ηθελα σας παρακαλω να γινει αναλυση στην αμοιβη των 100 ευρω.

Μηπως οταν εκδωσει τιμολογιο φορολογηθει δυο φορες? Μια σαν επαγγελματιας και μια σαν μισθωτος για το ιδιο ποσο??

ΑΠΑΝΤΗΣΗ 21  Σε κάθε περίπτωση για τα ΠΚ και τους Κωδικούς Ειδικότητας προτείνουμε να συμβουλευτείτε  το υποκαταστημα  ΙΚΑ της περιοχής σας.

 Ο μουσικός που είναι παλαιός ασφαλισμένος (πριν την 1/1/93) και έχει ασφάλιση και σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης (π.χ. ΟΑΕΕ) θα ασφαλισθεί και στους 2 φορείς,

Εφόσον είναι νέος  έχει δυνατότητα επιλογής φορέα ασφάλισης μέσα σε έξι μήνες από την στιγμή που δημιουργούνται οι προϋπόθεσες ασφάλισης στους δύο φορείς.

Εφόσον η αμοιβή είναι 100€ η ασφάλιση του μουσικού θα γίνει σ αυτό το ποσό ανεξαρτήτως αν είναι παλαιός ή νέος.

Ο χαρακτηρισμός ενός εργαζομένου ως παλαιού έχει σχέση με την ασφάλιση του(ΙΚΑ,ΟΑΕΕ). Από την υπηρεσία του ΙΚΑ μπορεί να του δοθεί έντυπο-βεβαίωση με τον ΑΜ και την ένδειξη παλαιός ή νέος

ΕΡΩΤΗΣΗ 23 Θα αναγραφει στο ειδικο βιβλιο??
ΑΠΑΝΤΗΣΗ 23 Από 1/6/14 δεν υπάρχει υποχρέωση καταχώρησης του νεοπροσληφθέντων εργαζομένων στο ΕΒΚΝΠ.
Εισφορά 20%(για τον κλάδο σύνταξης)  υπάρχει στην περίπτωση της υποχρεωτικής ασφάλισης στο ΙΚΑ ΕΤΑΜ των αυτοτελώς απασχολουμένων παλαιών ασφαλισμένων στο θέαμα ακρόαμα ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητα.(Αρ.Πρωτοκόλλου ΤΟ1 550/12-5-2011)

Ασφάλιση μουσικού παραγωγού-dj


ΣΕΝΑΡΙΟ

Ελεύθερος επαγγελματίας DJ με έναρξη επαγγέλματος στην ΔΟΥ δουλεύει σε εκδηλώσεις σε κέντρα διασκέδασης και δεν πληρώνεται από το κέντρο διασκέδασης αλλά από το διοργανωτή της εκδήλωσης. 
1) Υποχρεώνεται να ασφαλιστεί από το κέντρο διασκέδασης ή μπορεί να εκδώσει ο ίδιος απόδειξη παροχής υπηρεσιών προς τον πελάτη του; 
2) Αν σε πιθανό έλεγχο το ΙΚΑ τους καταλογίσει παράβαση θα δικαιωθούν αν κάνουν ένσταση μετά; 
3) Αν μπορεί να εκδώσει αυτός παραστατικό θα πρέπει να έχει και ιδιωτικό συμφωνητικό; 
4) Το ίδιο ισχύει και για άλλες ειδικότητες ελεύθερων επαγγελματιών, όπως π.χ. chef;

θα ήθελα μια απάντηση στο παραπάνω ερώτημα και στην περίπτωση που αντί για dj έχουμε μουσικό - τραγουδιστή ο οποίος εχει έναρξη εργασιών και μπορεί να κόψει τπυ.
Όσον αφορά την ασφαλιστική αντιμετώπιση της ειδικότητας των μουσικών παραγωγών-επιμελητών(dj) υπάρχουν αντικροούμενες απόψεις .

Η πρώτη είναι αυτή που εντάσσει τους μουσικούς παραγωγούς(dj) στο κατηγορία -Θέαμα-ακρόαμα- ως μουσικούς με την ευρεία έννοια:

 Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 παράγραφος 2 του Ν.3863/10 και την διευκρινιστική εγκύκλιο 81/10 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, από 15.07.2010 ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του Ν. 3863/10 οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ανεξάρτητα εάν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι οι πριν 01.01.1993 ασφαλίζονται με ποσοστό 20% και οι νέοι ασφαλισμένοι για ότι δεν τους καλύπτει ο φορέας για τον οποίο ασφαλίζονται ήτοι συμπληρωματική ασφάλιση για ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ κ.α.. Στην συγκεκριμένη περίπτωση ο DJ θεωρείται απασχολούμενος στο θέαμα - ακρόαμα και υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την ιδιότητα του αυτή. Ο φορέας με τον οποίο έρχεται σε συμφωνία είτε το κέντρο διασκέδασης είτε τον διοργανωτή της εκδήλωσης ο DJ υποχρεούται να τον ασφαλίσει στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και να του αφαιρέσει από το ΤΠΥ το οποίο θα εκδώσει ο DJ το ποσοστό της ασφαλιστικής εισφοράς του ασφαλισμένου.

Η δεύτερη ερμηνεία αντιμετωπίζει τους μουσικούς παραγωγούς(dj) ως ελεύθερους επαγγελματίες καθώς δεν αντιμετωπίζονται ως ερμηνευτές ή εκτελεστές καλλιτεχνικού έργου αλλά ως επόπτες της παραγωγής του προς ηχογράφηση μουσικού προϊόντος(δηλαδή διαλέγει τα κατάλληλα μουσικά κομμάτια, αποφασίζει για την ενορχήστρωση, προσλαμβάνει μουσικούς κ.λ.π.)  και ως εκ τούτου δεν υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ..

Σε αυτή την περίπτωση είναι αρκετή η έκδοση  τιμολόγιου παροχής υπηρεσιών σε διάφορους πελάτες χωρίς να έχουν την υποχρέωση ασφάλισης και στο ΙΚΑ. Οπωσδήποτε η σύναψη του Ιδιωτικού Συμφωνητικού το οποίο θα προϋπήρχε του ενδεχόμενου ελέγχου του ΙΚΑ θα τεκμηριώνει το γεγονός της μη ασφάλισης στο ΙΚΑ. Καλό θα ήταν ο ελεύθερος επαγγελματίας να είχε πάντα μαζί του το Τιμολόγιο Παροχής Υπηρεσιών και της εγγραφής του στον ΟΑΕΕ για να αποδεικνύεται ότι δεν υπάρχει εξαρτημένη σχέση με την επιχείρηση.

 Για το θέμα είναι δύσκολο να εκφράσει κανείς άποψη, καθώς είναι πραγματικό, αρμοδιότητα του ελεγκτικού οργάνου, αλλά σε κάθε περίπτωση θα εκτιμούσαμε ως σημαντικό το στοιχείο του πλήθους των εργοδοτών, τη συχνότητα της απασχόλησης κ.λπ.

 Σε κάθε περίπτωση, καθώς το συγκεκριμένο επάγγελμα δεν αναφέρεται σαφώς σε όσα υπάγονται στην υποχρεωτική ασφάλιση του Ι.Κ.Α., θεωρούμε σκόπιμο να γίνει ερώτημα προς το ΙΚΑ για να υπάρχει η σαφής απάντηση από τους ασφαλιστικούς φορείς.
προς το ΙΚΑ για να υπάρχει η σαφής απάντηση από τους ασφαλιστικούς φορείς.
Ασφαλιστική αντιμετώπιση μουσικών τραγουδιστών

Σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 18 παράγραφος 2 του Ν.3863/10 και την διευκρινιστική εγκύκλιο 81/10 του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, από 15.07.2010 ημερομηνία έναρξης εφαρμογής του Ν. 3863/10 οι αυτοτελώς απασχολούμενοι στο θέαμα – ακρόαμα ανεξάρτητα της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική δραστηριότητα υπάγονται υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΙΚΑ – ΕΤΑΜ, ανεξάρτητα εάν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι. Οι παλαιοί ασφαλισμένοι οι πριν 01.01.1993 ασφαλίζονται με ποσοστό 20% και οι νέοι ασφαλισμένοι για ότι δεν τους καλύπτει ο φορέας για τον οποίο ασφαλίζονται ήτοι συμπληρωματική ασφάλιση για ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ κ.α.. Ο μουσικός-τραγουδιστής θεωρείται απασχολούμενος στο θέαμα - ακρόαμα και υπάγεται στην ασφάλιση του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για την ιδιότητα του αυτή. Ο φορέας με τον οποίο έρχεται σε συμφωνία είτε το κέντρο διασκέδασης είτε τον διοργανωτή της εκδήλωσης ο μουσικός-τραγουδιστής υποχρεούται να τον ασφαλίσει στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Για τις άλλες ειδικότητες τις οποίες αναφέρετε στο ερώτημά σας κύριο χαρακτηριστικό γνώρισμα(chef κτλ) είναι να ερευνάται ο ορθός χαρακτηρισμός της σύμβασης ως σύμβασης εργασίας ή έργου ή σύμβασης ανεξαρτήτων υπηρεσιών και πρέπει να ερευνώνται οι όροι και οι πραγματικές συνθήκες εκτέλεσης της εργασίας, αφού ληφθεί υπόψη η καλή πίστη και τα συναλλακτικά ήθη κατά τα άρθρα 173 και 200 ΑΚ, σύμφωνα με τα οποία κατά την ερμηνεία της δήλωσης αναζητείται η αληθής βούληση χωρίς προσήλωση στις λέξεις και χωρίς επίσης να ασκεί επιρροή ο νομικός χαρακτηρισμός ο οποίος δίνεται από τους συμβαλλομένους (ΑΠ 465/13). Δυσχέρειες ως προς τον χαρακτηρισμό των συμβάσεων ως εξαρτημένης ή μη εξαρτημένης προκύπτουν σε ορισμένες μορφών απασχόλησης οι οποίες χρησιμοποιούνται ευρύτατα σήμερα, προς αντιμετώπιση των δυσχερειών αυτών ορισμένες νομοθεσίες επαναπροσδιορίζουν την έννοια της εξηρτημένης εργασίας, με σκοπό να επεκτείνουν την εφαρμογή των κανόνων του εργατικού δικαίου και επί των παραπάνω νέων μορφών απασχόλησης. Το τεκμήριο είναι μαχητό. Παρέχεται δηλ. η ευχέρεια στον εργοδότη να το ανατρέψει αποδεικνύοντας ότι στην συγκεκριμένη περίπτωση δεν υπάρχει σύμβαση εξαρτημένης εργασίας, ότι η εργασία προσφέρεται υπό το καθεστώς ελεύθερων ενεργειών του παρέχοντος αυτή, κατά την σχετική πλήρως αιτιολογημένη κρίση της Διοίκησης και τελικά του διοικητικού δικαστηρίου (Στ. Ε 2259/12).

Οι παλαιοί ασφαλισμένοι οι πριν 01.01.1993 ασφαλίζονται με ποσοστό 20% και οι νέοι ασφαλισμένοι για ότι δεν τους καλύπτει ο φορέας για τον οποίο ασφαλίζονται ήτοι συμπληρωματική ασφάλιση για ΟΑΕΔ, ΟΕΕ, ΟΕΚ κ.α..
 
ΚΑΔ: 5530 ή 5540

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 348210 (Ντίσκ τζόκεϋ ( disk - jockey))

 ΕΩΣ 31.12.1992

ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ: 152

ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ: 20% (ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ 6,67%, ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ 13,33%)

 ΜΕΤΑ ΤΗΝ 01.01.1993

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ 11

ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ: 129
ΠΟΣΟΣΤΟ ΑΣΦΑΛΙΣΤΡΟΥ 13,61% (ΑΣΦΑΛΙΣΜΕΝΟΣ 6,68%, ΕΡΓΟΔΟΤΗΣ 6,93%)


Ασφαλιστική αντιμετώπιση τραγουδιστών

ΣΕΝΑΡΙΟ

Σε καφέ μπαρ πραγματοποιηθηκε μουσική εκδήλωση με τραγουδιστή ο οποίος εκδωσε ΤΠΥ 300,00 Ευρώ.
Ο τραγουδιστής ασφαλιζεται στον ΟΑΕΕ και είναι νέος ασφαλισμένος . Εγινε πρόσληψη με σύμβαση ορισμένου χρόνου μίας ημέρας. θα ήθελα παρακαλώ να μου απαντήσετε στα εξής
1) Τι ΚΑΔ και κωδικό ειδικότητας θα χρησιμοποιησω?
2) Ποιο είναι πακέτο κάλυψης και ποια είναι αναλυτικά τα ποσοστά εισφορών εργαζόμενου και εργοδοτη?θα βάλω ειδική περίπτωση ασφάλισης?
3) Τι τύπο αποδοχών θα χρησιμοποιήσω?
4) Σε τι αποδοχές θα υπολογιστούν οι εισφορές?
5) Οι μουσικοί (χωρίς ΤΠΥ) ασφαλίζονται με τεκμαρτά στη 12 κλάση και πακέτο 101?
6) Υπάρχει κάτι που θα πρέπει να προσέξω στην υποβολή της ΑΠΔ?
Η αμοιβή του θεωρείται εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες και θα συμπεριληφθεί στην περιοδική ΦΜΥ ή εισόδημα από ελευθέρια επαγγέλματα και θα έπρεπε να γίνει παρακράτηση 20% αν ήταν πάνω από 300 ευρώ?
Στον τραγουδιστή που έκδωσε το ΤΠΥ θα πρέπει να υπολογιστούν εισφορές για Δώρο Χριστουγέννων και Επίδομα άδειας?
ΚΑΔ: 5540 (Μπαρ)



ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 348220 (Τραγουδιστής Νύκτας) ή

ΚΩΔΙΚΟΣ ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑΣ: 348230 (Τραγουδιστής Ημέρας)

ΕΙΔΙΚΗ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ: 11

ΠΑΚΕΤΟ ΚΑΛΥΨΗΣ: 129

ΤΥΠΟΣ ΑΠΟΔΟΧΩΝ: 16

ΗΜΕΡΕΣ ΑΣΦΑΛΙΣΗΣ: 1

ΑΠΟΔΟΧΕΣ: Οι αποδοχές οι οποίες αναγράφονται στο ΤΠΥ

Ασφαλιστικές εισφορές εργαζομένου: 6,68%

Ασφαλιστικές εισφορές εργοδότη: 6,93%

Σύνολο Ασφαλιστικών Εισφορών: 13,61%

Εφόσον είναι νέος ασφαλισμένος και έχει επιλέξει ως κύριο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ θα ασφαλιστεί συμπληρωματικά στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για ότι δεν τον καλύπτει ο ΟΑΕΕ. Η ανάλυση των ασφαλιστικών εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη εμφανίζεται ανωτέρω. Εάν οι αποδοχές των τραγουδιστών είναι μεγαλύτερες από το τεκμαρτό ημερομίσθιο ασφαλίζονται επί των πραγματικών αποδοχών.
 
Οι μουσικοί χωρίς ΤΠΥ ασφαλίζονται ανάλογα:

Μουσικοί Α (πνευστών οργάνων εργαζόμενοι ημέρα και νύκτα) Πακέτο Κάλυψης 101, Τεκμαρτό Ημερομίσθιο 12ης Ασφαλιστικής Κλάσης ειδική περίπτωση 21 Μουσικοί Β (πνευστών οργάνων) Πακέτο Κάλυψης 101, Τεκμαρτό Ημερομίσθιο 11ης Ασφαλιστικής Κλάσης,Ειδική περίπτωση 21  Μουσικοί Α (νυχτερινών κέντρων διασκέδασης εφόσον λειτουργούν και μετά την 12η νυχτερινή ώρα) Πακέτο Κάλυψης 101, Τεκμαρτό Ημερομίσθιο 12ης Ασφαλιστικής Κλάσης,ειδική περίπτωση 21 Μουσικοί Α (ημέρας και νύκτας απασχολούμενοι μέχρι της 12ης νυχτερινής ώρας) Πακέτο Κάλυψης 101, Τεκμαρτό Ημερομίσθιο 12ης Ασφαλιστικής Κλάσης Μουσικοί Β (μη πνευστών οργάνων) Πακέτο Κάλυψης 101, Τεκμαρτό Ημερομίσθιο 11ης Ασφαλιστικής Κλάσης

Στο τοπικό υποκαταστημα ΙΚΑ για νέο σφαλισμένο στον ΟΑΕΕ τραγουδιστή έδωσαν τις κάτωθι οδηγίες 

ΚΑΔ 9231
ΕΙΔΙΚΟΤΗΤΑ 275090
Πακέτο κάλυψης 101
τύπος αποδοχών 16
ανευ ημερομισθίων 

       Σύμφωνα με την παρ. 3 του άρθρου 64 του Ν. 4172/2013 και μετά την έκδοση της ΠΟΛ. 1120/2014 ορίζεται ότι «Με την παράγραφο 8 ορίζεται ότι σε περίπτωση που ο λήπτης της αμοιβής σύμφωνα με την περίπτωση δ΄ της παραγράφου 1 του άρθρου 62 είναι φορολογικός κάτοικος Ελλάδας, παρακράτηση φόρου σύμφωνα με την παράγραφο 1 ενεργείται μόνον εφόσον η συναλλαγή υπερβαίνει τα τριακόσια (300) ευρώ.

    Επομένως, η παρακράτηση φόρου της παρ. 1 του άρθρου 64 (20% ή 3% κατά περίπτωση) διενεργείται για αμοιβές φυσικών προσώπων που είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας οι οποίες υπερβαίνουν τα τριακόσια (300) ευρώ

    Με βάση τα ανωτέρω, θεωρούμε ότι εφόσον ο επαγγελματίας έκδωσε Τ.Π.Υ. η αμοιβή του αφορά εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, παρέλκει η πρόσληψή του.
Η αναλογία του Δώρου Χριστουγέννων και Επιδόματος Άδειας για 1 ημέρα ασφάλιση είναι πολύ μικρή, το σωστό είναι να υπολογισθούν, αλλά δεν γνωρίζει εάν έως το τέλος του χρόνου έχουν ξανά συνεργασία με τον τραγουδιστή διότι σε αυτήν την περίπτωση πρέπει να υπολογιστούν ξανά το Επίδομα Άδειας και το Δώρο Χριστουγέννων. 
Αναφορικά με το ερώτημα το οποίο θέσατε εάν τα στοιχεία τα οποία σας έδωσε το τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ και τη απάντηση μας σας παραθέτουμε τα παρακάτω στοιχεία προς ενημέρωση σας

Ο Κωδικός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 5540 αναφέρεται στην δραστηριότητα "εκμετάλλευση μπαρ" όπως αναφέρεται στο ερώτημα σας και είναι καταγεγραμμένος στην σελίδα 323 του Οδηγού Σύνδεσης Κωδικών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εκδόσεις ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ο Κωδικός Δραστηριότητας (ΚΑΔ) 9231 τον οποίο σας έδωσε το τοπικό Υποκατάστημα ΙΚΑ - ΕΤΑΜ αναφέρεται στην δραστηριότητα "Καλλιτεχνική και λογοτεχνική δημιουργία και ερμηνεία. Εκμετάλλευση αιθουσών και θεαμάτων και συναφείς δραστηριότητες. Υπαίθριες ψυχαγωγικές εκδηλώσεις και πάρκα αναψυχής. Άλλες δραστηριότητες θεάματος μακ" και είναι καταγεγραμμένος στην σελίδα 407 του Οδηγού Σύνδεσης Κωδικών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εκδόσεις ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Αναφορικά με την ειδικότητα ο ΚΑΔ 5540 προσδιορίζει τους τραγουδιστές ημέρας και νύκτας δια τον λόγο αυτό δίνει δύο κωδικούς ειδικότητας τους 348230 και 348220 και είναι καταγεγραμμένοι στην σελίδα 323 του Οδηγού Σύνδεσης Κωδικών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εκδόσεις ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Ο ΚΑΔ 9231 προσδιορίζει τους τραγουδιστές  δύο κατηγορίες και τους δίνει δύο κωδικούς ειδικότητας τους 275080 Τραγουδιστές και 275090 Τραγουδιστές ασφαλισμένοι με τις διατάξεις του Ν.1296/82 και είναι καταγεγραμμένοι στην σελίδα 407 του Οδηγού Σύνδεσης Κωδικών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εκδόσεις ΙΚΑ - ΕΤΑΜ.

Αναφορικά με το πακέτο κάλυψης. Εφόσον ο τραγουδιστής είναι νέος ασφαλισμένος και έχει επιλέξει ως κύριο φορέα ασφάλισης τον ΟΑΕΕ, θα ασφαλίζεται στο ΙΚΑ - ΕΤΑΜ για όσες συμπληρωματικές καλύψεις δεν του προσφέρει ο ΟΑΕΕ άρθρο 39 του Ν.2084/92 δια τον λόγο αυτό έχουμε την ειδική περίπτωση 11 πακέτο κάλυψης 129 και είναι καταγεγραμμένος στις σελίδες 431 και 433 του Οδηγού Σύνδεσης Κωδικών του ΙΚΑ - ΕΤΑΜ εκδόσεις ΙΚΑ - ΕΤΑΜ. Το ότι δεν θα αναγράφονται τα ημερομίσθια - αποδοχές επί ποίου ποσού θα υπολογίζονται οι ασφαλιστικές εισφορές..

Αν ο τραγουδιστής είναι μέλος καλλιτεχνικής εταιρείας ΟΕ η οποία διοργανώνει τις καλλιτεχνικές εμφανίσεις του και παρέχει τις υπηρεσίες του μέσω της εταιρείας , είναι νέος ασφαλισμένος , ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ υπάρχει υποχρέωση πρόσληψης και ασφάλισης στο ΙΚΑ από τις επιχειρήσεις που εμφανίζεται όταν η παροχή γίνεται από την ΟΕ και από εκεί εκδίδεται το τιμολόγιο για την εμφάνιση του τραγουδιστή?

Με την έκδοση τιμολογίου από την ΟΕ για την διοργάνωση καλλιτεχνικών εκδηλώσεων δεν δημιουργείται πρόβλημα αναφορικά με τις επιχειρήσεις στις οποίες εμφανίζεται ο καλλιτέχνης - τραγουδιστής, εφόσον όμως υπάρχει συμφωνητικό το έχει υποβληθεί στην αρμόδια ΔΟΥ μεταξύ της ΟΕ και της επιχείρησης.

 Σύμφωνα με τα ανωτέρω(έκδοση τιμολογίου ΟΕ συμφωνητικό μεταξύ ΟΕ και της επιχείρησης, νέος ασφαλισμένος στον ΟΑΕΕ) κατά την άποψή μας δεν μπαίνει θέμα ασφάλισής του τραγουδιστή στο ΙΚΑ.

Σύμφωνα με την εγκ 81/2010 είναι υποχρεωτική η ασφάλιση στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ των αυτοτελώς απασχολούμενων στο Θέαμα και ακρόαμα ανεξαρτήτως της υπαγωγής τους σε άλλο φορέα κύριας ασφάλισης για άλλη επαγγελματική τους δραστηριότητα με το αρ.πρωτ.550/12-5-2011 έγγραφο του ΙΚΑ διευκρινίσθηκε ότι οι διατάξεις αυτές της εγκ ΙΚΑ 81/2000 αφορούν μόνο τους παλαιούς ασφαλισμένους(ασφαλισμένοι πριν την 1/1/93)

Στη συγκεκριμένη περίπτωση έχουμε νέο ασφαλισμένο και συνεπώς δεν υπάρχει υποχρέωση ασφάλισης στο ΙΚΑ-ΕΤΑΜ(πλην των καλύψεων που δεν έχει ο ΟΑΕΕ όπως ΟΑΕΔ,ΟΕΚ και Ο.Ε.Ε.) αφού καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΟΑΕΕ.

 

Ασφαλιστική αντιμετώπιση σερβιτόρων-μουσικών

 

θα ηθελα να ρωτησω για καποια θεματα που αφορουν προσληψεις μουσικων και σερβιτορων σε ταβερνα με μουσικα οργανα. Εχω ψαξει ολα τα θεματα στον κομβο και η αληθεια ειναι πως εχω μπερδευτει λιγο. Εχουμε λοιπον-
1) Μουσικος α (12η κλαση), θα εργαζεται για ολο τον μηνα για 3 μερες την εβδομαδα, καθε παρασκευη και Σαββατο απο τισ 22:00-02:00 και καθε Κυριακη απο τις 12:00-16:00. Για την ασφαλιση του εχω υπολογισει το εξης: 12ημ.*40,45*43,96%=211,63, με π.κ. 105, σαν ημερομισθιο και ιδιοτητα εργατης.
2) σερβιτορος (13η κλαση), θα εργαζεται  για 2 μερες την εβδομαδα, 44,06*43,96%=καθε Παρασκευη και Σαββατο απο τις 20:00-24:00. Για τη ασφαλιση του- 8*44,06*43,96%=154,99, με π.κ. 105 σαν ημερομισθιος και ιδιοτητα εργατης.
3)Μαγειρας θα εργαζεται απο Τριτη εως κυριακη απο τις  20:00-24:00.
Και ρωτω: 1) ειναι σωστα τα παραπανω παραδειγματα για ασφαλιση, π.κ., ιδιοτητα , και σαν ημερομισθιοι?
2) Με ποια συμβαση θα γινει η προσληψη? Με την εγσσε γινεται?
3)Ο μαγειρας μπορει να προσληφθει σαν υπαλληλος εμμισθος με την εγσσε η σαν εργατης ημερομισθιος?
4)Μπορειται να μου δωσετε για τον μουσικο και τον σερβιτορο παραδειγμα για τις αποδοχες τους

Ο υπολογισμός θα γίνει κατά την άποψή μας ως εξής:

1) Τ.Η. 12η Α.Κ. 40,45 ευρώ

Ημέρες ασφάλισης 12 *40,45= 485,4 * 45,66%= 221,63

Π.Κ. 105 Ασφάλιστρο 45,66 και όχι 43,96

Κωδικός ειδικότητας 348220 (Μουσικός Νύκτας)

2) Τ.Η. 13η Α.Κ. 44,06 ευρώ

Ημέρες ασφάλισης 8* 44,06 = 352,48 *40,06% =141,20

Π.Κ. 101 Ασφάλιστρο 40,06% και όχι 45,96%

Κωδικός ειδικότητας 515000

3) Ο μάγειρας θα ασφαλισθεί για τόσες ημέρες ασφάλισης όσες αντιστοιχούν στις πραγματικές ημέρες εργασίας του μηνιαίως και επί αποδοχών που αντιστοιχούν στις ώρες απασχόλησης του.

4)Ο μάγειρας εφόσον δεν έχει πτυχίο τουριστικής σχολής θεωρείται εργάτης. Αμείβεται με την εκάστοτε Σ.Σ.Ε.(εάν υπάρχει) ή την Ε.Γ.Σ.Σ.Ε. ως εργάτης ή ως υπάλληλος εάν έχει πτυχίο.
ΣΤΗΝ ΕΓΚΥΚΛΙΟ ΤΟΥ ΙΚΑ 27/2012 ΓΙΑ ΤΑ ΒΑΡΕΑ ΔΕΝ ΑΝΑΦΕΡΟΝΤΑΙ ΠΛΕΟΝ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΝΥΧΤΑΣ.ΝΟΜΙΖΩ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ

Στις διατάξεις των βαρέων υπάγονται οι μουσικοί νυχτερινών κέντρων . Οι μουσικοί αυτοί πρέπει να απασχολούνται κατά τις νυχτερινές ώρες(10μμ-6πμ) και επί χρόνο που καλύπτει το ήμισυ τουλάχιστον του εργάσιμου χρόνου.

Ως νυκτερινά κέντρα θεωρούνται αυτά που λειτουργούν πέραν της 12ης νυκτερινής ώρας. Αντίθετα δεν θεωρούνται ως νυκτερινά κέντρα αυτά που η λειτουργία τους παρατείνεται μέχρι της 12ης νυκτερινής ώρας (πχ ζαχαροπλαστεία, καφενεία κτλ)

οκ με την ασφαλιση , μπορειται να δωσετε παραδειγματα για την αμοιβή τους???
Η τελευταία συλλογική ρύθμιση που καθορίζει τους όρους αμοιβής και εργασίας των Μουσικών σε ολόκληρη την Ελλάδα, που είναι εκτελεστές μουσικού οργάνου, είτε τραγουδιστές, ανεξαρτήτως φύλου, οι οποίοι απασχολούνται σε κάθε είδους και μορφής επιχειρήσεις κέντρων διασκεδάσεως είναι η ΣΣΕ Μουσικών – τραγουδιστών Σ.Σ.Ε. (23.4.2012), με συμβαλλόμενα στη σύναψη της μέρη την «ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΟΜΟΣΠΟΝΔΙΑ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΕΛΛΑΔΟΣ & το ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΣΩΜΑΤΙΟ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΚΕΝΤΡΩΝ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ » που έχει τον διακριτικό τίτλο «ΜΕΘΕΞΗ» .

Η εν λόγω συλλογική σύμβαση έληξε την 20 η Απρίλιου 2015 και πλέον διανύει το τρίμηνο της παράτασης ισχύος της , συνεπώς θα εξακολουθήσει να είναι σε ισχύ μέχρι 20.7.2015 . Με δεδομένο ότι είναι σε ισχύ η εν λόγω συλλογική σύμβαση, οι όροι αμοιβής και εργασίας των μουσικών –τραγουδιστών καθορίζονται από την εν λόγω ρύθμιση μόνο αν υφίσταται αμφιμερής δέσμευση είναι δηλαδή και ο εργοδότης και οι εργαζόμενοι μουσικοί μέλη των ως άνω εργατικών και εργοδοτικών οργανώσεων.

Σε περίπτωση που δεν υφίσταται δέσμευση εφαρμογής της συλλογικής αυτής ρύθμισης οι όροι αμοιβής και εργασίας καθορίζονται από ατομικές συμβάσεις εργασίας που δεν επιτρέπεται να ορίζουν:

· μηνιαίες τακτικές αποδοχές πλήρους απασχόλησης κατώτερες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό ( τα 586,08 για εργαζόμενο άνω των 25 ετών ) συν το επίδομα προϋπηρεσίας για χρόνο διανυθέντα μέχρι 14.2.2012,

· όρους εργασίας ( θεσμικούς , μη μισθολογικούς ) δυσμενέστερους των θεσμικών όρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας (Ε.Γ.Σ.Σ.Ε.)

Ευνόητο είναι ότι τα πρόσωπα αυτά δικαιούνται των προσαυξήσεων για νυχτερινή εργασία σε ποσοστό 25% από 22:00 έως 06:00 , για απασχόληση τις Κυριακές και αργίες σε ποσοστό 75% που υπολογίζονται επί των νομίμων αποδοχών τους.

Σημείωση : Είναι πιστεύουμε κατανοητό ότι είναι αδύνατο να γίνει υπολογισμός με ακριβή αριθμητικά μεγέθη για κάθε περίπτωση. Η υπηρεσία Komvos δίνει απαντήσεις νομικά τεκμηριωμένες σε όλα τα θέματα λογιστικής, φορολογικής, εργατικής νομοθεσίας, απαραίτητες για την εφαρμογή τους από το λογιστή. 
Παρακαλώ μια διευκρίνιση στην ασφάλιση μουσικών. Αναφέρεται στην απάντηση στις 13/10/14 ότι οι μουσικοί νυχτερινών κέντρων υπάγονται στα βαρέα.΄αν εργάζονται τις μισές ώρες του ωραρίου τους μέτά την 22:00. Αυτό η εγκύκλιος 27/2012 το αναφέρει μόνο για τους σερβιτόρους και όχι για τους μουσικούς . Κάνω κάποιο λάθος ή είναι κάτι που μου διαφεύγει που αναφέρεται ειδικά για τα νυχτερινά κέντρα ? Επίσης θα ήθελα να μάθω και για τους τραγουδιστές (νυχτερινών κέντρων ) αν είναι μικτά ή βαρέα και με ποια εγκύκλιο ή νόμο.

Οι ειδικότητες εργαζομένων μουσικών νυκτερινών κέντρων και τραγουδιστών από 1/1/2012 εξαιρούνται των ΚΒΑΕ εκτός αν πληρούν τις προϋποθέσεις που ορίζει το άρθρο 47 του Ν.4072/2012 (εγκ 27/12), δηλαδή να έχουν πραγματοποιήσει μέχρι 31/12/2012 3.600 μέρες εργασίας (παλαιοί ασφαλισμένοι) ή 3.375 ημέρες εργασίας (νέοι ασφαλισμένοι) στα ΒΑΡΕΑ.

Απασχολούμενοι στο θέαμα-ακρόαμα με εφάπαξ αμοιβές

 

Ενας πελάτης μου με καταστημα εστιατόριο καφέ θα κάνει μια εκδήλωση απογευμα όχι βραδυ στην οποία θα τραγουδήσουν δύο καλλιτέχνες και θα συμμετάσχουν και δυο μουσικοί . Με τους τραγουδιστές έχει υπογραφεί συμφωνητικό και θα κοπεί τιμολόγιο , με τους μουσικους δεν υπάρχει κατι τετοιο . Ολοι είναι ασφαλισμένοι πριν την 01/01/1993 . Η ερώτηση μου είναι για τους τραγουδιστές που θα κοπεί τιμολόγιο , θα γίνει πρόσληψη και αποχώρηση στον ΟΑΕΔ και σύμβαση εργασίας , με τι Π.Κ. και τι τυπο αποδοχών θα στείλω την ΑΠΔ ,υπαρχει ειδικη περιπτωση ασφάλισης ,το ποσό του συμφωνητικού για την αμοιβή είναι μεγαλύτερο απο το Τ.Η. πως θα υπολογίσω τις εισφορές και τις ημερες ασφάλισης .  Το ποσό του τιμολογίου θα είναι 500,00 € το Τ.Η. 40,45 τι θα γραφτεί στην ΑΠΔ . Για τους μουσικούς που δεν έχουν συμφωνητικό θα ασφαλίσω με το Τ.Η.  ,αλλά πρέπει να κάνω πρόσληψη-συμβαση έργου-αποχώρηση
-------------
Τρόπος συμπλήρωσης Α.Π.Δ. που αφορούν τους απασχολούμενους στο θέαμα-ακρόαμα με εφάπαξ αμοιβές.

Για την κατηγορία αυτή των απασχολούμενων, ανεξάρτητα της σχέσης εργασίας τους με τους εργοδότες, εφόσον αμείβονται με εφάπαξ αμοιβές, ορίζεται τύπος αποδοχών με κωδικό 13 αμοιβές εφάπαξ/κατ αποκοπήν.

Στο πεδίο 33 αναγράφεται η μισθολογική περίοδος κατά την οποία γίνεται η καταβολή του ποσού του απασχολούμενου.

Τα πεδία 34,35 συμπληρώνονται με το διάστημα που παρασχέθηκε η εργασία για την οποία καταβάλλονται οι συγκεκριμένες αμοιβές.

Το πεδίο 36 με τον τύπο αποδοχών 16.

Το πεδίο 37(ημ.ασφάλιση) δεν συμπληρώνονται.

Στο πεδίο 39 (αποδοχές) αναγράφεται το ποσό των αμοιβών.

Για το σύνολο των εργαζομένων θα πρέπει να τηρούνται όλα τα στοιχεία της εργασιακής σχέσης (πρόσληψη, οικειοθελής αποχώρηση,πρόγραμμα επ. Εργασίας).

Γενικά για τους εργαζόμενους με τις ανωτέρω ειδικότητες μπορεί να υπάρξει ασφάλιση βάσει του Τ.Η. που αντιστοιχεί στην ειδικότητα ασφάλισης.

Ασφάλιση μουσικών

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΑΜΩΝ ΚΑΝΕΙ ΓΑΜΟΥΣ ΑΛΛΟΔΑΠΩΝ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ.
ΕΞΟΔΑ ΕΥΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ , ΛΟΥΛΟΥΔΙΑ, ΤΟΥΡΤΕΣ ΑΜΑΞΕΣ ΚΟΜΜΩΤΡΙΕΣ  ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΩΝ ΧΟΡΩΝ ΚΑΙ ΜΟΥΣΙΚΟΥΣ 
ΕΡΩΤΑΤΑΙ
ΟΙ ΧΟΡΕΥΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΤΡΑΓΟΥΔΙΣΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΑΝ ΠΡΟΣΛΗΦΘΟΥΝ ΕΠ ΟΝΟΜΑΤΙ ΤΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΔΙΑΣΚΕΔΑΣΗΣ ΕΙΝΑΙ ΜΕ ΤΕΚΜΑΡΤΑ ΗΜΕΡΟΜΙΣΘΙΑ ΚΑΙ 25 ΕΝΣΗΜΑ

ΑΝ ΤΟΥΣ ΚΑΝΟΥΜΕ ΠΡΟΣΛΗΨΗ ΣΤΗΝ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΔΙΟΡΓΑΝΩΣΗΣ ΓΑΜΩΝ ΘΑ ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣΛΑΒΟΥΜΕ ΜΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΟ ΧΡΟΝΟ ΕΡΓΑΣΙΑΣ 3 ΩΡΕΣ ΚΑΘΕ ΒΡΑΔΥ ΚΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΕΓΣΣΕ ?

Σχετικά με την ασφάλιση των εργαζόμενων με τις ειδικότητες χορευτών και μουσικών και η ασφάλιση θα γίνει βάσει του ΤΗ της αντίστοιχης ασφαλιστικής κλάσης ανεξάρτητα αν η πρόσληψη γίνει στο κέντρο διασκέδασης ή στην επιχείρηση διοργάνωσης γάμου. Η ασφάλιση των 25 ημερών εργασίας κάθε μήνα θα γίνεται εφόσον υπάρχει απασχόληση για όλες τις εργάσιμες ημέρες του μήνα με πλήρες ωράριο. 

Με δεδομένο ότι η ασφάλιση είναι αποτέλεσμα της παρεχόμενης εργασίας όταν συνάπτεται σύμβαση μερικής ή εκ περιτροπής απασχόλησης αμειβομένων με κυμαινόμενες αποδοχές η καταβολή των εισφορών θα γίνεται ανάλογα με τον αριθμό των ημερών απασχόλησης που προκύπτουν από την σύμβαση μερικής απασχόλησης ή τη σύμβαση της εκ περιτροπής απασχόλησης.

===============================================

Ασφάλιση μουσικών παραδοσιακής μουσικής


ΣΕ ΑΙΘΟΥΣΑ ΔΕΞΙΩΣΕΩΝ ΔΙΟΡΓΑΝΩΝΕΙ ΧΟΡΟ  ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ Η ΚΑΙ ΑΘΛΗΤΙΚΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ.  ΣΤΗΝ ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΑΠΑΣΧΟΛΕΙΤΑΙ ΜΙΑ ΟΡΧΗΣΤΡΑ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΗΣ ΜΟΥΣΙΚΗΣ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΕΧΕΙ ΠΡΟΣΛΑΒΕΙ  ΕΙΤΕ Ο ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΕΙΤΕ Η ΟΜΑΔΑ.
ΤΙΘΕΤΑΙ ΘΕΜΑ ΑΣΦΑΛΗΣΗΣ ΑΥΤΩΝ ΤΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ ΟΠΩΣ ΤΩΝ ΑΛΛΩΝ ΜΟΥΣΙΚΩΝ Η ΟΙ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟΙ ΕΞΑΙΡΟΥΝΤΑΙ ?  ΑΥΤΟΙ ΟΙ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΣΥΝΗΘΩΝ ΑΠΟΚΑΛΟΥΝΤΑΙ ΕΡΑΣΙΤΕΧΝΕΣ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΚΔΙΔΟΥΝ ΑΠΥ
ΑΣΦΑΛΙΣΗ ΜΟΥΣΙΚΩΝ 

Πρόκειται για περίπτωση εξαρτημένης εργασίας του Α.Ν. 1846/51 όπου οι ασφαλισμένοι εργάζονται στον χώρο που τους υποδεικνύει ο εργοδότης καθώς και στο χρονικό διάστημα και στις συνθήκες που υποδεικνύει ο εργοδότης.

Οι εν λόγω εργαζόμενοι υποχρεούνται στην ασφάλιση του ΙΚΑ και οι εισφορές βαρύνουν τον εκάστοτε σύλλογο που τους προσέλαβε, ή σε διαφορετική περίπτωση την εταιρεία εκμετάλλευσης της αίθουσας δεξιώσεων.

ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΣΥΝΑΥΛΙΑΣ 

Στην περίπτωση που διοργανώνεται συναυλία για κάποιο πολιτιστικό, αθλητικό γεγονός ή κοινωνικό γεγονός με εφάπαξ αμοιβή των μουσικών και των τραγουδιστών τότε και πάλι βάσει των Ν1210/81 και Ν1296/82 (διατάξεις των αρ 4,5,6) του Ν3863/10 (αρ 18) υπάγονται στην ασφάλιση του ΙΚΑ.

Η υποχρέωση της ασφάλισης τους (εφόσον οι ίδιοι δεν έχουν ένα είδος εταιρείας για την κατάθεση ΑΠΔ) βαρύνει τον σύλλογο ή τον ιδιοκτήτη της αίθουσας δεξιώσεων.

ΕΞΑΙΡΕΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΣΦΑΛΙΣΗ 

Με βάση το Γ.Ε. ΙΚΑ Τ01/550/12-5-2011 (από 15/7/2010) εφόσον οι ανωτέρω εργαζόμενοι της ορχήστρας είναι «νέοι ασφαλισμένοι» (δηλαδή έχουν υπαχθεί στην ασφάλιση μετά την 1-1-1993) και ταυτόχρονα εργάζονται ως ελεύθεροι επαγγελματίες (ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ, ΤΣΜΕΔΕ, ΤΣΑΥ) δύναται να εξαιρεθούν της ασφάλισης στο ΙΚΑ για την καλλιτεχνική δραστηριότητα τους. 

*Η μετενέργεια των συλλογικών συμβάσεων εργασίας σημαίνει ότι  οι όροι των συλλογικών συμβάσεων, ακόμη και μετά τη λήξη της διάρκειάς τους, παραμένουν ενεργοί για ένα ακόμη εξάμηνο. Αυτή είναι μια πρόνοια του νομοθέτη προκειμένου να δοθεί ο αναγκαίος χρόνος για την ολοκλήρωση των συλλογικών διαπραγματεύσεων που θα καταλήξουν στην υπογραφή νέας σύμβασης. Αλλά ακόμη και στην περίπτωση που δεν υπογραφεί νέα σύμβαση και «μετά την πάροδο του εξαμήνου οι υφιστάμενοι όροι εργασίας εξακολουθούν να ισχύουν μέχρις ότου λυθεί ή τροποποιηθεί η ατομική σχέση εργασίας»
-------
**Αρθρο 103 Διατάξεις για τον κατώτατο μισθό

1. α. Έπειτα από διαβούλευση, που διεξάγεται σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρούσα, ορίζεται ο νομοθετημένος κατώτατος μισθός και το νομοθετημένο κατώτατο ημερομίσθιο, για πλήρη απασχόληση, για τους υπαλλήλους και εργατοτεχνίτες όλης της χώρας, των οποίων η αμοιβή δεν ρυθμίζεται από συλλογική σύμβαση εργασίας και ως τέτοιος νοείται μία μοναδική αξία (ποσό) αναφοράς.
β. Ατομικές συμβάσεις εργασίας και συλλογικές συμβάσεις εργασίας κάθε είδους δεν επιτρέπεται να ορίζουν μηνιαίες τακτικές αποδοχές ή ημερομίσθιο πλήρους απασχόλησης, υπολειπόμενες από το νομοθετικώς καθορισμένο κατώτατο μισθό και ημερομίσθιο ή της αντίστοιχης προκύπτουσας αναλογίας για τις συμβάσεις μερικής απασχόλησης.

2. Η νέα διαδικασία - μηχανισμός διαμόρφωσης νομοθετικώς καθορισμένου νόμιμου κατώτατου μισθού και κατώτατου ημερομισθίου για τους εργαζόμενους ιδιωτικού δικαίου όλης της χώρας τίθεται σε ισχύ μετά τα προγράμματα Δημοσιονομικής Προσαρμογής, δηλαδή όχι πριν από την 1.1.2017.

3. Το ύψος του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να καθορίζεται λαμβάνοντας υπόψη την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και τις προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών, και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.
4. α. Για τον ορισμό του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου κατώτατου ημερομισθίου διεξάγεται διαβούλευση μεταξύ των κοινωνικών εταίρων και της Κυβέρνησης με την τεχνική και επιστημονική υποστήριξη, εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών και συναφών φορέων και εμπειρογνωμόνων, σε θέματα οικονομίας και ιδίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων και το συντονισμό από επιτροπή, που ορίζεται στην παράγραφο 5 του παρόντος άρθρου.
β. Οι κοινωνικοί εταίροι που μετέχουν στη διαβούλευση είναι:
αα) εκ μέρους των εργαζομένων όλης της χώρας η Γενική Συνομοσπονδία Εργατών Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Ε.) και λοιπές δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές που εκπροσωπούν εργαζομένους του ιδιωτικού τομέα σε εθνικό επίπεδο που προτείνονται από τη Γ.Σ.Ε.Ε. και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης,
ββ) εκ μέρους των οργανώσεων των εργοδοτών ευρείας εκπροσώπησης εργοδοτικές οργανώσεις, μεταξύ των οποίων, ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (Σ.Ε.Β.), η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών, Βιοτεχνών, Εμπόρων Ελλάδος (Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε.), η Εθνική Συνομοσπονδία Ελληνικού Εμπορίου (Ε.Σ.Ε.Ε.), ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (Σ.Ε.Τ.Ε.) και λοιπές εργοδοτικές οργανώσεις που προτείνονται από αυτούς και καλούνται από την Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης.
5. α. Η διαβούλευση συντονίζεται από τριμελή Επιτροπή αποτελούμενη από τον Πρόεδρο του Ο.ΜΕ.Δ., ως Πρόεδρο, ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Οικονομικών και ένα πρόσωπο κύρους ως εκπρόσωπο του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, με τη γραμματειακή υποστήριξη των υπηρεσιών του Ο.ΜΕ.Δ..
β. Έργο της Επιτροπής Συντονισμού της διαβούλευσης είναι:
αα) η αποστολή έγγραφης πρόσκλησης εντός του τελευταίου δεκαημέρου του Φεβρουαρίου κάθε έτους προς εξειδικευμένους επιστημονικούς ερευνητικούς και λοιπούς φορείς, μεταξύ των οποίων, η Τράπεζα της Ελλάδος, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία, ο Οργανισμός Απασχόλησης Εργατικού Δυναμικού (ΟΑΕΔ), το Ινστιτούτο Εργασίας της Γ.Σ.Ε.Ε./ΑΔΕΔΥ (ΙΝΕ-Γ.Σ.Ε.Ε.), το Ινστιτούτο ΙΜΕ-Γ.Σ.Ε.Β.Ε.Ε., το Ινστιτούτο Βιομηχανικών και Οικονομικών Ερευνών (ΙΟΒΕ), το Ινστιτούτο του ΣΕΤΕ (ΙΝΣΕΤΕ), το Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), ο Οργανισμός Μεσολάβησης και Διαιτησίας (ΟΜΕΔ), το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΙΝ.ΕΜ.Υ. - ΕΣΕΕ) να συντάξουν έκθεση προς υποβολή έως την 31η Μαρτίου κάθε έτους, για την αξιολόγηση του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου με εκτιμήσεις για την προσαρμογή τους στις επίκαιρες οικονομικές συνθήκες λαμβάνοντας υπόψη τα οριζόμενα στην παράγραφο 3 του παρόντος,
ββ) ο σχηματισμός φακέλου με τις ανωτέρω εκθέσεις των εξειδικευμένων επιστημονικών και ερευνητικών φορέων και των παραγόντων διαφοροποίησης του κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου και αποστολή αυτού προς τους εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της παραγράφου 4 του παρόντος, για την έκφραση της γνώμης τους, με υποβολή υπομνήματος και της κατά την κρίση τους τεκμηρίωσης για την αναπροσαρμογή του ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,
γγ) η διαβίβαση του υπομνήματος και της τεκμηρίωσης κάθε διαβουλευόμενου προς τους λοιπούς εκπροσώπους των κοινωνικών εταίρων της παραγράφου 4 του παρόντος, με πρόσκληση για προφορική διαβούλευση, το αργότερο μέχρι τη 15η Απριλίου κάθε έτους σε σχέση με την τυχόν αναπροσαρμογή του εκάστοτε ισχύοντος νομοθετημένου κατώτατου μισθού και ημερομισθίου,
δδ) η διαβίβαση όλων των υπομνημάτων και της τεκμηρίωσης των διαβουλευομένων της παραγράφου 4 του παρόντος, καθώς και η έκθεση των εξειδικευμένων επιστημονικών, ερευνητικών φορέων υπό του α' ανωτέρω εδαφίου, το αργότερο μέχρι την 30ή Απριλίου κάθε έτους, στο Κέντρο Προγραμματισμού και Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ), προς σύνταξη από αυτό του Σχεδίου Πορίσματος Διαβούλευσης, σε συνεργασία με επιτροπή αποτελούμενη από πέντε (5) ανεξάρτητους εμπειρογνώμονες σε θέματα οικονομίας και κυρίως οικονομίας της εργασίας, κοινωνικής πολιτικής καθώς και εργασιακών σχέσεων, που ορίζονται δύο (2) από αυτούς από τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας, δύο (2) από τον Υπουργό Οικονομικών και ένας (1) από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, με κοινή απόφασή τους. Ο ορισμός τους έχει διάρκεια τρία (3) έτη. Το Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης σχετικά με τις δυνατότητες προσαρμογής του νομοθετημένου κατώτατου μισθού και νομοθετημένου ημερομισθίου θα πρέπει να περιέχει ιδίως τη συστηματική καταγραφή των προτάσεων των διαβουλευομένων κοινωνικών εταίρων, τα σημεία συμφωνίας τους, τεκμηρίωση ως προς την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας και της αγοράς εργασίας και τους παράγοντες που επιδρούν στον καθορισμό του προτεινόμενου νομοθετημένου κατωτάτου μισθού και ημερομισθίου. Η γνώμη που θα διατυπώνεται στο Σχέδιο Πορίσματος Διαβούλευσης, μπορεί να αποκλίνει ή/και να διαφοροποιείται από τις εκθέσεις που υποβάλλονται από τους λοιπούς φορείς του εδαφίου αα) της παρούσας παραγράφου,
εε) το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης ολοκληρώνεται το αργότερο μέχρι την 31η Μαΐου κάθε έτους και διαβιβάζεται αμελλητί στην Επιτροπή Συντονισμού της διαβούλευσης, που ορίζεται ανωτέρω στην παράγραφο 5α του παρόντος, προς διαπίστωση της ολοκλήρωσης της διαδικασίας, και
στστ) το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης υποβάλλεται στον Υπουργό Οικονομικών και τον Υπουργό Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
6. Το Σχέδιο του Πορίσματος Διαβούλευσης καθώς και όλες οι εκθέσεις, τα υπομνήματα και κάθε άλλο σχετικό έγγραφο τεκμηρίωσης που αφορά την ανωτέρω διαδικασία δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας.
7. α. Εντός του τελευταίου δεκαπενθημέρου του μηνός Ιουνίου κάθε έτους ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εισηγείται στο Υπουργικό Συμβούλιο, τον κατώτατο μισθό υπαλλήλων και το κατώτατο ημερομίσθιο των εργατοτεχνιτών, λαμβάνοντας υπόψη το Πόρισμα Διαβούλευσης, όπως αυτό υποβλήθηκε και συντάχθηκε κατά την ανωτέρω διαδικασία.
β. Ο Υπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας εκδίδει απόφαση καθορισμού του κατωτάτου μισθού για τους υπαλλήλους και του κατώτατου ημερομισθίου για τους εργατοτεχνίτες, μετά από τη σύμφωνη γνώμη του Υπουργικού Συμβουλίου.
*** ΝΟΜΟΣ 1296/1982 ΑΡΘΡΑ 4,5,6
Άρθρο 4

1. Οι παράγραφοι 4 και 5 του άρθρου 2 του Ν. 1210/1981 αντικαθίστανται με νέα παράγραφο 4, που έχει ως ακολούθως:

«4. Στην ασφάλιση του ΙΚΑ για τους κλάδους σύνταξης και ασθένειας υπάγονται υποχρεωτικά και αυτοδίκαια και οι μη παρέχοντες εξαρτημένη εργασία θεατρικοί συγγραφείς, μουσικοσυνθέτες, μεταφραστές, ποιητές, στιχουργοί, πεζογράφοι, κριτικοί, σκηνοθέτες, σκηνογράφοι, χορογράφοι, ενδυματολόγοι, καραγκιοζοπαίχτες, θεατρικοί επιχειρηματίες, καθώς και τραγουδιστές, μουσικοί, ηθοποιοί και γενικά καλλιτέχνες, ερμηνευτές, σύμφωνα με το άρθρο 10 του Ν. 1075/1980».

2. Με αποφάσεις του Υπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων, που θα εκδίδονται μετά από γνώμη του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ, είναι δυνατή η υπαγωγή στις διατάξεις της προηγούμενης παραγράφου και προσώπων άλλων επαγγελματικών κατηγοριών, τα οποία απασχολούνται στο χώρο του θεάματος και ακροάματος χωρίς να παρέχουν εξαρτημένη εργασία.

3. Για τις επαγγελματικές κατηγορίες της παραγράφου 1 του άρθρου αυτού, εκτός των ηθοποιών, δεν ισχύουν οι διατάξεις της νομοθεσίας του ΙΚΑ, που προβλέπουν την αναστολή καταβολής της σύνταξης των απασχολούμενων συνταξιούχων εφόσον και μετά τη συνταξιοδότησή τους συνεχίζουν να απασχολούνται στην ίδια επαγγελματική ειδικότητα. Το ίδιο ισχύει και για τα πρόσωπα της παραγράφου 1 του άρθρου 8 του Ν. 1210/1981 από την έναρξη εφαρμογής του.

Άρθρο 5
1. Εργοδότες των αναφερόμενων στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του νόμου αυτού προσώπων θεωρούνται τα φυσικά ή νομικά πρόσωπα, που χρησιμοποιούν, όχι για δική τους χρήση, το έργο ή την ερμηνεία ή γενικά τις υπηρεσίες τους (δισκογραφικές επιχειρήσεις, θεατρικοί επιχειρηματίες, εκδοτικοί οίκοι, ραδιοτηλεοπτικά δίκτυα, κινηματογραφικοί και τηλεοπτικοί παραγωγοί, επιχειρήσεις οργάνωσης συναυλιών και γενικά δημοσίων θεαμάτων και ακροαμάτων κλπ) και έχουν έναντι του ΙΚΑ τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία του για τους εργοδότες υποχρεώσεις. 

2. Ειδικά για τις κατηγορίες προσώπων από τις αναφερόμενες στην παράγραφο 1 του άρθρου 4 του νόμου αυτού όπου, ή δεν υπάρχουν οι κατά την έννοια της προηγούμενης παραγράφου εργοδότες ή είναι αδύνατος ο προσδιορισμός, τους ως εργοδότες που θα έχουν έναντι του ΙΚΑ τις προβλεπόμενες από τη νομοθεσία του για τους εργοδότες υποχρεώσεις θεωρούνται οι ίδιοι ατομικά. 

3. Για τα πρόσωπα της παρ. 1 του άρθρου 4 του νόμου αυτού οφείλονται εισφορές για το σύνολο των αμοιβών, δικαιωμάτων κλπ. που υποχρεούνται να καταβάλλουν οι κατά την παρ. 1 του άρθρου αυτού εργοδότες, για τη χρησιμοποίηση του έργου τους ή της ερμηνείας ή γενικά των υπηρεσιών τους και υπολογίζονται με το ισχύον κάθε φορά για το ΙΚΑ ασφάλιστρο κλάδων σύνταξης και ασθένειας εργοδότη και ασφαλισμένου.

4. Για τα πρόσωπα της παρ. 2 του άρθρου αυτού οι εισφορές θα προκύπτουν από τον πολλαπλασιασμό του ισχύοντος κάθε φορά τεκμαρτού ημερομισθίου της 12ης ασφαλιστικής κλάσης προς το επίσης ισχύον κάθε φορά ασφάλιστρο κλάδων σύνταξης και ασθένειας εργοδότη και ασφαλισμένου και θα οφείλονται για όσο χρόνο διαρκεί η συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόληση.

Άρθρο 6
  1. Οι ημέρες εργασίας και ασφάλισης των προσώπων που απασχολούνται στις επαγγελματικές κατηγορίες της παρ. 1 του άρθρου 4 του νόμου αυτού, πλην των ειδικά αναφερόμενων στην παρ. 2 του άρθρου 5, προκύπτουν από το πηλίκο της διαίρεσης του συνόλου των αμοιβών τους, δικαιωμάτων κλπ. με το ισχύον κάθε φορά τεκμαρτό ημερομίσθιο της 12ης ασφαλιστικής κλάσης.

    Οι προκύπτουσες με τον υπολογισμό αυτόν μέρες ασφάλισης, άσχετα από τη διάρκεια της προσφοράς των υπηρεσιών, είναι δυνατό να υπερβούν τις τριακόσιες (300) το χρόνο, άλλα όχι και τις πεντακόσιες (500).

    Πάντως για κάθε δεκαετία από την έναρξη τη ασφάλισης δεν μπορούν να υπερβούν τις τρεις χιλιάδες (3.000) μέρες ασφάλισης.

    2. Ημέρες εργασίας και ασφάλισης των αναφερομένων στην παρ. 2 του άρθρου 5 προσώπων είναι εκείνες για τις οποίες, μέσα σε κάθε έτος, διήρκεσε αποδεδειγμένα η συγκεκριμένη επαγγελματική απασχόλησή τους και για τις οποίες καταβλήθηκαν οι κατά την παράγραφο 4 του ίδιου άρθρου εισφορές.

    3. Με απόφαση του Διοικητικού Συμβουλίου του ΙΚΑ, θα καθορίζεται η διαδικασία υπολογισμού των κατά τις προηγούμενες παραγράφους ημερών εργασίας, καθώς και κάθε λεπτομέρεια αναγκαία για την εφαρμογή των διατάξεων των παραγράφων αυτών










Άρθρο 15 Αποδείξεις δαπανών Ν.186/1992 Κώδικα Βιβλίων και Στοιχείων
1. Ο επιτηδευματίας που τηρεί βιβλία οποιασδήποτε κατηγορίας και τα πρόσωπα της παραγράφου 3 του άρθρου 2 του Κώδικα αυτού για κάθε δαπάνη που αφορά την άσκηση της επιχείρησης του ή την εκτέλεση του σκοπού τους, αντίστοιχα, για την οποία ο δικαιούχος δεν υποχρεούται στην έκδοση στοιχείου του Κώδικα αυτού, εκδίδει διπλότυπη απόδειξη δαπάνης.
2. Στην απόδειξη δαπάνης, η οποία υπογράφεται και από το δικαιούχο και στα δύο αντίτυπα, αναγράφονται:
α) τα πλήρη στοιχεία των συμβαλλομένων όπως περιγράφονται στην παράγραφο 10 του άρθρου 12 του Κώδικα αυτού,
β) η αιτιολογία και το ποσό της δαπάνης αριθμητικώς και ολογράφως. Δεν απαιτείται η αναγραφή του ποσού ολογράφως στις αποδείξεις που εκδίδονται με Η/Ύ,
γ) οι τυχόν φόροι και οι λοιπές φορολογικές επιβαρύνσεις.
Άρθρο 3 Εξαιρέσεις – Απαλλαγές Ν.4093/2012 παραγρ.Ε1 Κώδικας φορολογικής απεικόνισης Συναλλαγών
2. Δεν είναι υπόχρεοι απεικόνισης συναλλαγών τα φυσικά πρόσωπα, με εξαίρεση τους ελεύθερους επαγγελματίες, τα οποία, ευκαιριακά και ως παρεπόμενη απασχόληση, πωλούν προϊόντα ή παρέχουν υπηρεσίες για τις οποίες εκδίδονται στοιχεία από τον αντισυμβαλλόμενο.
3. Απαλλάσσεται από την υποχρέωση τήρησης βιβλίων και έκδοσης αποδείξεων λιανικής ο υπόχρεος απεικόνισης συναλλαγών φυσικό πρόσωπο, που πραγματοποίησε κατά την προηγούμενη ετήσια διαχειριστική περίοδο ακαθάριστα έσοδα μέχρι πέντε χιλιάδες (5.000) ευρώ από την πώληση αγαθών ή την παροχή υπηρεσιών, αθροιστικά ή διαζευκτικά.
Η ευκαιριακή άσκηση παρεπόμενης δραστηριότητας, πώλησης αγαθών ή παροχής υπηρεσιών. Ως ευκαιριακή παρεπόμενη δραστηριότητα χαρακτηρίζεται η δραστηριότητα που ασκείται όχι κατά σύστημα και αποδεικνύεται από πραγματικά γεγονότα, τα οποία κρίνονται από τον αρμόδιο προϊστάμενο Δ.Ο.Υ. Τέτοια πραγματικά γεγονότα αποτελούν ιδίως η συνέχεια ή μη της άσκησης της δραστηριότητας αυτής, η ύπαρξη ιδιαίτερης επαγγελματικής εγκατάστασης, η ύπαρξη ιδιαίτερου εξοπλισμού και μηχανικών μέσων για την παροχή των υπηρεσιών αυτών και γενικότερα εάν η παροχή των υπηρεσιών αυτών έχει τα χαρακτηριστικά της οργανωμένης επιχείρησης.
Συνεπώς με την έκδοση απο το Ξενοδοχείο της Απόδειξης Δαπάνης, ο ξενοδόχος καμία ευθύνη ούτε υποχρέωση έχει. Το βάρος της ευθύνης πέφτει στον Τραγουδοποιό ο οποίος θα πρέπει να αποδείξει ότι δεν είναι κατ επάγγελμα μουσικός αλλά ασχολείται ευκαιριακά. Μπορεί όμως να κάνει έναρξη σαν ελεύθερος επαγγελματίας να σφαλιστεί ο ίδιος στον ΟΑΕΕ ή ΟΓΑ (πράγμα αδύνατο σχεδόν) και να εκδίδει Τ.Π.Υ σε κάθε εκδήλωση που θα συμμετέχει ...... 
Με την αγκύκλιο Τ01/550 12/05/2011 του ΙΚΑ διευκρινίζεται οτι η άρση του δικαιώματος απαλλαγής από την ασφάλιση του ΙΚΑ οταν υπάρχει παράλληλα ασφάλιση σε άλλο ταμείο πχ ΟΑεε ισχύει μόνο για τους παλαιούς ασφαλισμένους. Σε κάποιο ΙΚΑ μάλιστα μου είπαν οτι οι νέοι ασφαλισμένοι διατηρούν το δικαίωμα απαλλαγής από την κύρια ασφάλιση ( σύνταξη) αλλά εξακολουθούν να ασφαλίζονται με το κπκ 129 . Για μένα αυτό είναι παράλογο διότι το κπκ 129 εχει εισφορές για ανεργία κλπ το οποίο δεν συνάδει με την ανεξάρτητη φύση των υπηρεσιών που παρέχονται από τον καλλιτέχνη.



4 σχόλια:

  1. χαιρετε. μουσικες βραδυες εκτελεσμενες προς επισκεπτες απο την ιδια την (μουσικη) οικογενεια που εκμεταλλευεται ενοικιαζομενα δωματια, εχει κάποιες υποχρεώσεις? σε περιπτωση ελεγχου, λες οτι εγώ χρεώνω μόνο το δωμάτιο και όχι τη συναυλία? αν στη συναυλία συμμετάσχουν και οι επισκέπτες με τις ικανότητές τους, αλλάζει η απάντηση; ευχαριστω iokarasko@gmail.com

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μουσικός μέλος πολιτιστικού συλλόγου παίζει σε εκδήλωση του συλλόγου . θα πρέπει ο μαγαζατορας να τον ασφαλίσει στο ΙΚΑ;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Καλησπέρα σας ! Σε διοργάνωση συναυλίας από ατομική επιχείρηση με καλλιτέχνες και μουσικούς που έχουν κλείσει τα βιβλία τους στη ΔΟΥ και δεν διαθέτουν ΤΠΥ τι ισχύει ως προς τις ασφαλιστικές εισφορές ; Τα ίδια που αναφέρετε παραπάνω ; Η διοργανώτρια εταιρεία καλύπτεται ως αφορά το ύψος των εξόδων της (αμοιβές καλλιτεχνών - μουσικών )με αυτόν τον τρόπο υπολογισμού της ασφαλιστικής κάλυψης τους χωρίς να επιβαρύνει εισόδημα της ; Δηλαδή θα εμφανίζεται έτσι το πραγματικό ποσό που ξόδεψε ώστε να απομένει φορολογητέο μόνο το πραγματικό της κέρδος; Ευχαριστώ πολύ ! Βίκυ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. KALHSPERA ΣΑΣ

    ΠΟΛΥ ΧΡΗΣΙΜΟ ΑΡΘΡΟ ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ

    ΜΗΠΩΣ ΥΠΑΡΧΕΙ ΥΠΟΔΕΙΓΜΑ ΣΥΜΦΩΝΗΤΙΚΟΥ DJ GIA ΚΑΛΥΨΗ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ?

    ΑπάντησηΔιαγραφή